Esquerra Unida porta a la Comissió de Cultura del Congrés l’abandó de l’Església de Sant Joan del Mercat

Sixto demana en una PNL que s’inste al Govern a posar en marxa i dotar pressupostàriament el necessari projecte de restauració integral del monument nacional

El diputat d’EUPV en el Congrés dels Diputats, Ricardo Sixto, ha presentat una Proposició No de Llei (PNL) davant la Mesa de la Cambra Baixa per al seu debat en la Comissió de Cultura en la qual insta al Govern a posar en marxa i dotar pressupostàriament el necessari projecte de restauració integral del monument nacional de l’Església de Sant Joan del Mercat de València. Segons explica Sixto en el text de la PNL, entre els béns immobles de titularitat estatal declarats d’interès cultural localitzats en la ciutat de València, es troba l’església parroquial de Sant Joan del Mercat, declarada, a més, monument nacional des del 21 de febrer de 1947.

“La situació de la construcció és certament lamentable ja que presenta una deterioració notable i suposa un perill real per a visitants i vianants, la qual cosa ha portat al fet que siguen moltes les queixes sobre el seu estat”, ha afirmat el dirigent de la formació d’esquerres, qui ha afegit que les esquerdes, “ben visibles en la seua façana”, han acompanyat la construcció de l’estació de metro i aparcament subterrani de deu plantes, la conclusió de les quals està paralitzada sense termini previsible de finalització. Així mateix, també ha recordat que les associacions interessades en el patrimoni van denunciar fins i tot a la Fiscalia la deterioració de l’immoble per aquestes obres.

A més, el diputat valencià ha indicat que és rellevant assenyalar que tant “el mercat com l’església constitueixen part fonamental de l’entorn de la Llotja de València, que és Patrimoni de la Humanitat, declarat així per la UNESCO, malgrat la qual cosa no s’ha posat en marxa el pla director corresponent a la seua categoria de protecció i el del seu entorn”.

Precisament, en la monumental façana posterior d’aquest immoble, la recaient a la Llotja, es localitza una plataforma elevada a manera de tribuna, sota la qual es van obrir unes habitacions xicotetes conegudes com “les coves, caselles o covachuelas” de Sant Joan, en les quals fins a fa uns anys es van instal·lar xicotetes tendes. “Tota aquesta part es troba també en un molt lamentable estat de deterioració, amb totes les antigues tendes clausurades i acumulant deixalles”, ha assenyalat Sixto.

Finalment, ha remarcat que la responsabilitat de l’Església dels ‘Santos Juanes’ o de Sant Joan del Mercat “correspon a l’Estat com a propietari de l’immoble, que ho manté en una lamentable deterioració incompatible amb el seu triple caràcter de BIC, monument nacional i entorn directe d’un altre edifici declarat Patrimoni de la Humanitat com és La Llotja”, ha conclòs.

 

Related Articles

Back to top button