PER UN PRESSUPOST MUNICIPAL MÉS PARTICIPATIU

El passat dimecres 22 de desembre en l’últim plenari municipal de l’any 2021 es va aprovar el Pressupost Municipal per a 2022. El plenari més important de l’any, val a dir, per l’aprovació del Pressupost com s’ha assenyalat, aprovació que va eixir avant gràcies a la majoria absoluta a nivell local del Partit Popular, tot i que va trobar en Compromís un soci qui recolzara també l’aprovació pressupostària, sumant els seus dos edils al consistori local als del PP, mentre que el PSPV-PSOE va mostrar la seua disconformitat al Pressupost Municipal i les seues tres regidores van votar en contra.

Des d’Esquerra Unida Biar volem fer les nostres valoracions a través del següent comunicat:

En primer lloc, volem valorar de forma positiva que el Pressupost supera els 4 milions d’euros per primera vegada, amb un increment de prop del 6% respecte al de l’any passat, un bon símptoma de recuperació econòmica on es preveu un creixement en l’ocupació, com ja s’està produint al llarg d’estos últims mesos, gràcies al treball del Ministeri de Treball i la Generalitat Valenciana en bé d’una recuperació de la crisi econòmica que encara està produint l’impacte de la Covid 19. Mecanismes de protecció social com els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació estan ajudant a la protecció social de les treballadores i treballadors i a la creació d’ocupació mes rere mes.

Així mateix també volem valorar de forma positiva la posada en marxa d’un mecanisme de participació ciutadana per part de l’Ajuntament de Biar, com és la partida de 20.000 € per a que les associacions puguen decidir, després d’una revisió per part dels tècnics, on poden anar en millores per al poble. Si bé és cert que no és un Pressupost Participatiu, com es demana des d’Esquerra Unida i com ja està fent-se a localitats pròximes com ara Banyeres de Mariola, però va en esta direcció. Cal dir que amb un Pressupost Participatiu la ciutadania pot proposar projectes de millora per al poble, i que una vegada analitzats pels tècnics passen a una tercera fase on es poden votar per part del veïnat quines són aquelles iniciatives que troben que poden rebre una assignació pressupostària per ser una realitat, assignació prèviament aprovada en el Pressupost.

Si bé és cert que també hem de mostrar la nostra crítica, ja que en la nostra opinió no s’explica el Pressupost a la ciutadania, un fet per exemple que en Pressupostos passats i abans de l’esclat de la pandèmia sí que es feia per part d’Esquerra Unida, amb actes públics i oberts a la ciutadania on s’explicava on anaven els seus diners.

També ens sumem a les veus crítiques de l’oposició, ja que entenem que l’Equip de Govern no ha fet una planificació d’inversions –només tres consten al Pressupost-, i que es faran a mesura que passe l’any amb modificacions de crèdit. Cal recordar que un Pressupost Municipal es divideix en tres parts pel que fa a inversió, i que esta inversió s’ha de compensar amb els ingressos que rep el consistori local via contribucions, subvencions i ingressos per part de les institucions –Diputació, Generalitat i Estat-: la partida d’inversió en el personal que treballa per a l’Ajuntament –salaris i Seguretat Social-, la inversió en el manteniment de les despeses corrents dels edificis i instal·lacions municipals, i en tercer lloc inversions en aquelles millores que siguen necessàries per al poble.

En definitiva continuem apostant per un mecanisme de participació ciutadana, democratització i transparència que acoste la política i les decisions que afecten al poble a qui ha de ser receptor d’estes decisions, les veïnes i veïns de Biar.
Esquerra Unida del País Valencià (EUPV)Col·lectiu Local de Biar

Show More

Related Articles

Back to top button