UP – EU insisteix a paralitzar el tancament definitiu de la línia de ferrocarril Aranjuez-Conca-Utiel

La diputada Estefania Blanes ha registrat una bateria de preguntes en les Corts Valencianes sol·licitant informació sobre la clausura definitiva del tram ferroviari entre Tarancón i Utiel de la línia Aranjuez – València Font de Sant Lluís per part del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Blanes s’oposa al tancament de la línia que històricament ha vertebrat comarques en risc de despoblació de províncies com València o Conca. Denúncia, a més, que el municipi de Camporrobles quedarà definitivament incomunicat.

Estefania Blanes, diputada i portaveu adjunta del grup parlamentari Unides Podem – Esquerra Unida, ha registrat una bateria de preguntes per a conèixer el posicionament del Consell respecte al tancament definitiu de la línia de ferrocarril Aranjuez-Conca-Utiel. En aquest sentit, la diputada planteja a l’executiu valencià quina opinió li mereix el tancament, si s’ha emès algun informe o al·legació al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana durant el procediment per a evitar la clausura, o per a sol·licitar la seua reobertura.

Dimarts passat 21 de febrer, el Consell de Ministres va acordar la clausura definitiva del tram ferroviari, fet que suposarà el desmantellament de les vies en tot el tram, inclòs el que transcorre entre Utiel i Camporrobles, a més del tancament de la línia de Mitjana distància Madrid-Aranjuez-València, que ha vertebrat històricament comarques en risc de despoblació de províncies com València o Conca. Una altra de les conseqüències més devastadores del tancament és la situació del municipi de Camporrobles, que quedarà definitivament incomunicat per ferrocarril, “situació a la qual el Grup Parlamentari de Unides Podem – Esquerra Unida en Les Corts ens oposem fermament”, afirma la diputada. En aquest sentit, Blanes reivindica que s’evite “coste el que coste” l’aixecament de les vies del tram Utiel-Camporrobles: “en cas que es duga a terme, s’impossibilitaria definitivament la futura arribada de la línia C-3 al municipi”.
Blanes afirma que “l’administració ha de garantir la mobilitat de la gent que viu en zones en risc de despoblació: és un dels reptes més importants que hem d’afrontar com a societat”. La diputada afegeix que “les conseqüències per als municipis afectats són molt negatives, i inacceptables”. D’aquesta manera, es revindica la funció social del tren, més enllà de la seva rendibilitat econòmica: “el ferrocarril contribueix a fixar població i a mantenir activitats econòmiques d’una forma mediambientalment sostenible”.

Des de l’Ajuntament de Camporrobles, la seva alcaldessa Inma Alemany mostra el seu rebuig absolut cap a l’exclusió de la línia Utiel-Tarancón de la Xarxa Ferroviària d’Interès General: “l’eliminació d’una infraestructura tan important per al present i el futur del nostre territori és un menyspreu cap als nostres municipis. Ens sentim abandonats per la Generalitat”, afirma Alemany.

En aquest sentit, segons explica Alemany, “des del MITMA i Adif es va posar en el seu coneixement la intenció d’escometre el tancament. La GVA no ha manifestat la seua intenció d’assumir el finançament necessari per al tram que afecta a Camporrobles, últim municipi de la Comunitat Valenciana”. A més, afegeix que “sabem que s’ha elaborat un informe sobre la posada en servei de Camporrobles en l’àmbit de la rodalia de la Comunitat Valenciana, un informe realista i possible d’implementar la posada en marxa del servei de Rodalia fins a Camporrobles.

Alemany incideix en què “continuarem a peu de la lluita per la supervivència de la línia fèrria, i estem treballant en la interposició de diversos recursos, per inadmissió d’al·legacions, pel tancament i exclusió de la Xarxa Ferroviària d’Interès General (RFIG) i sobre l’incompliment dels preceptes de la Llei del Sector Ferroviari”.

Related Articles

Back to top button