UP – EU demana la inclusió de rutes ferroviàries valencianes en els nous serveis pilot de proximitat del Ministeri

Estefania Blanes, diputada i portaveu adjunta, ha registrat una bateria de preguntes en les Corts Valencianes on reivindica la inclusió de rutes que transcorren pel País Valencià en els nous serveis ferroviaris de proximitat del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Blanes considera que les rutes Alcoi-Xàtiva, o Villena – Sant Vicent del Raspeig, entre altres, complirien amb les característiques i requisits necessaris per a incloure’s en el programa pilot dels anomenats “serveis ferroviaris de proximitat”.

Estefania Blanes, diputada per Esquerra Unida, ha registrat una bateria de preguntes on reivindica la inclusió de rutes ferroviàries valencianes en els nous serveis pilot de proximitat que el Ministeri de Transports, Mobilitat, i Agenda Urbana posarà en marxa durant aquest any 2023. Blanes al·ludeix a l’alt potencial de les rutes entre Alcoi – Xàtiva, o Villena – Sant Vicent del Raspeig per a incloure’s en aquesta experiència pilot, atès que “encara ni s’han recuperat les freqüències prèvies a la pandèmia”.


El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) està donant forma a un projecte pilot per a la posada en marxa d’una sèrie de serveis ferroviaris de proximitat, que busquen oferir freqüències intermèdies entre un servei de Rodalia i un de Mitjana distància, millorant el nombre de trens i freqüències en les rutes seleccionades durant, com a mínim, els tres pròxims anys. No obstant això, cap de les noves relacions ferroviàries de proximitat, que arrencaran durant 2023, transcorre pel País Valencià. I això malgrat que en molts casos ni tan sols s’han recuperat els nivells de servei prepandèmia.


A la vista de les rutes seleccionades, Estefania Blanes considera que “en el nostre territori existeixen rutes que complirien amb les característiques necessàries, com la ruta Alcoi- Xàtiva, o la ruta Villena-Sant Vicent del Raspeig, que actualment presenten una durada de trajecte excessiva i unes freqüències insuficients per a les necessitats socials de servei”, afirma la diputada. “A causa de l’augment d’usuàries per la recuperació econòmica i les bonificacions en els preus per la inflació, en hores punta i caps de setmana les passatgeres viatgen ‘com a sardines en llauna’ en línies de MD com Castelló-Valància o Alcoi – Xátiva”, afegeix i denuncia Blanes.


D’aquesta manera, des del Grup Parlamentari s’insta la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, que exercisca com a intermediari reivindicant al Mitma perquè es declare com a “servei ferroviari de proximitat” de les rutes que transcorren per territori valencià. Al seu torn, Blanes també posa el focus en la recuperació dels serveis en les línies de rodalia i mitjana distància perquè tornin, “com a mínim”, als nivells de trens i freqüències que existien abans de la pandèmia.

Related Articles

Back to top button