Rosa Pérez Garijo demana el traspàs de les competències ferroviàries a la Generalitat

La consellera i coordinadora d’Esquerra Unida, Rosa Pérez Garijo, sol·licita que l’Estat traspasse les competències de les Rodalies a la Generalitat Valenciana. Ho enuncia a través d’un article publicat recentment a Diari La Veu.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i coordinadora d’Esquerra Unida demana el traspàs de les competències ferroviàries de les Rodalies a la Generalitat amb l’objectiu de millorar el servei, fer-lo més pròxim, eficient i útil per a la ciutadania. En aquest sentit, Pérez Garijo assenyala la mobilitat i el transport públic de qualitat com a elements essencials per a la vertebració del territori: “Comptar amb les competències en Rodalies és una forma més per a continuar fent país: posar a les persones treballadores en el centre reivindicant la proximitat entre demarcacions, i no les llunyanies”, afirma.

En l’article, Pérez Garijo empra com a context un viatge recent en la línia C2 de Rodalies, des de Xàtiva fins a Catarroja. Els passatgers habituals d’aquest trajecte, com molts altres emmarcats en el traçat valencià ferroviari de Renfe, pateix retards, cancel·lacions i aglomeracions diàries. Per a Pérez Garijo, són encara més greus, les retallades de línies, que han deixat alguns municipis de l’interior sense servei ferroviari. És el cas de la desaparició del servei públic de transport per ferrocarril en pobles com Camporrobles o Fuenterrobles (Línia C3), a la Plana d’Utiel-Requena. També, per descomptat, les males condicions d’alguns traçats: “Per exemple, anar des de Bunyol al centre de València suposa més d’una hora: les usuàries han de patir, a més, un fum insuportable i retards fruit de l’espera a l’encreuament d’altres trens”. En aquest sentit, Pérez Garijo denuncia que “no és comprensible que es tarde ara més temps a arribar al teu destí que fa cinc dècades. Tampoc que les inversions estatals obliden les nostres infraestructures ferroviàries: retallar línies provoca llunyanies”.

Pérez Garijo aposta fermament per la vertebració del territori valencià amb “més i millor transport públic”. Així, malgrat celebrar les mesures de l’escut social beneficioses per a la classe treballadora, com els viatges gratuïts en rodalies, també reivindica que “necessitem el traspàs d’aquestes competències en el marc del nostre autogovern”.

Related Articles

Back to top button