Esquerra Unida Borriana reclama una solució definitiva per la torre Carabona davant el seu estat d’abandonament i que Granel explique que ha sigut del pla de recuperació anunciat fa més d’un any

Borriana compta amb un ric patrimoni arquitectònic entre el qual s’inclouen edificis de l’edat mitjana com la Torre de Carabona del segle XIII, situada darrere del polígon industrial del mateix nom i que, ara per ara, presenta un estat d’abandonament i deixadesa molt sever.

L’edifici principal, restaurat l’any 2003, ha quedat tancat al públic exceptuant alguna visita ocasional i la resta del complex, les anomenades “cases de Carabona” -que daten del segle XVIII- estan a punt de caure en terra, plenes de fems i brossa.Des d’Esquerra Unida Borriana reclamem que aquest conjunt, que recordem està catalogat com a Bé d’Interés Cultural i, per tant, hauria de tindre major protecció, siga posat en condicions de visita i protegit mitjançant un perímetre amb tanca que evite les “visites no desitjades” i que continue deteriorant-se pel vandalisme i l’abocament de fem que ja es pot veure al conjunt d’edificis.

Fa un any l’edil de cultura anunciava que volien transformar aquest complex medieval en un centre d’interpretació de la citricultura. Passat un any d’aquell anunci amb fotos i articles a la premsa i més de 18.000 euros de pressupost per un Pla de Recuperació a càrrec d’una empresa privada (dels quals la Generalitat va posar 10.817,40 euros) res s’ha fet o anunciat excepte deixar encara més abandonat el conjunt d’edificis.

“Han passat de llarg els sis mesos que es van donar per fer eixe pla i del centre de citricultura res sabem els borrianencs i borrianenques, només que la Torre Carabona continua oblidada”, explica el coordinador local d’EUPV Borriana, Cristian Veses.

Protecció per l’edifici i ús social per garantir el seu futur

No és la primera vegada que Esquerra Unida reclama que es done sentit útil a aquest conjunt històric i que es dignifique l’espai garantit així un futur per aquest emblema del poble. L’any 2018 la formació d’esquerres ja va plantejar la possibilitat que la Torre de Carabona es transformara en un espai cultural per la creació artística o per fer tallers d’artesania o aularis de formació a disposició dels borrianencs o de les empreses de l’entorn si escau.

“Des d’Esquerra Unida pensem que la proposta feta l’any 2021 per l’edil de cultura, Vicent Granel, o la que va presentar el PP quan governava l’any 2003, molt similar, i que tampoc van saber tirar avant, és una opció més a considerar, però el problema que veiem és que no sembla que l’actual edil de cultura tinga cap intenció de materialitzar-la enguany ni en un termini de temps raonable i, mentre, un dels edificis ,medievals més emblemàtics de Borriana continua caient a terra i omplint-se de fem”, explica Cristian Veses.

D’altra banda, EUPV Borriana ha manifestat que facilitaria molt més la visita a la Torre de Carabona si dins les actuacions de reforma, s’obrira un accés més fàcil des de l’avinguda del Bronze, del polígon industrial, que ara acaba a pocs metres de la torre en una rotonda sense accés per a persones o vehicles.

ESQUERRA UNIDA BORRIANA

esquerraunidaborriana@gmail.com

Related Articles

Back to top button