Guanyar Alcoi acusa al Govern de Toni Francés d’utilitzar la façana de l’ajuntament de forma tendenciosa, perjudicant els col·lectius que lluiten per la igualtat 

El darrer mes de març el Govern de Toni Francés informava al col·lectiu 8 de març un dia abans de la celebració del Dia de la dona que no es podria penjar la pancarta que venia penjant-se al balcó reivindicant la igualtat i el paper de la dona en la societat, este col·lectiu, encarregat d’organitzar la manifestació del Dia de la dona durant el 8 de març va quedar sorprés davant d’esta sobtada actitud i decisió del Govern i comunicada sense cap antelació.

Les explicacions, tal com s’assenyala des de Guanyar Alcoi, van ser molt confuses i contradictòries, per una banda, el regidor Raül Llopis afirmava que la penjada de pancartes se’ls havia “anat de les mans” i que s’estava fent un “ús abusiu”. Amb aquesta afirmació, per tant, malgrat voler responsabilitzar als col·lectius d’eixe suposat ús abusiu reconeixia que l’ús abusiu, en tot cas, el feia el mateix govern.

Altres excuses van anar apareixent tal com avançaven les crítiques de col·lectius, grups municipals com Guanyar Alcoi o persones del veïnat: “s’ha d’acomplir l’ordenança de publicitat”, quan no hi havia cap interés comercial o “el pla de protecció del centre històric no ho permet”, quan el que prohibix és la fixació de cartells a les parets. No obstant això, també es va afirmar que es podien instal·lar banderoles o pancartes en cas que es demane un permís a Conselleria donat que l’Ajuntament és un edifici catalogat com a Bé d’Interés Cultural. Guanyar Alcoi dubta que este tràmit s’haja executat i creu, més bé, que era una coartada per la mala gestió.

Malgrat totes estes excuses i el parloteig, tal com afirma Colomina, regidor de Guanyar Alcoi: “tant els col·lectius com el veïnat seguim sense tindre gens clar quines són les pautes a seguir pel que fa a poder exposar banderoles o pancartes en l’ajuntament” i sospita que “més bé, el que sembla és que es delimita segons les reivindicacions. Per exemple, si són reivindicacions socials, com la lluita LGTB o la feminista, la façana de l’ajuntament està vetada, però si són festivitats religioses està oberta, tot i això, ser un espai públic, municipal i aconfessional”.

“Per tant”, segueix Colomina, “no entenem com pretenen protegir el patrimoni, que ens expliquen si les banderoles de la Verge dels Lliris protegeixen la façana i les pancartes feministes no”.

A més a més, Colomina ha volgut recalcar la contradicció que suposa que encara en l’any 2022 la Verge dels Lliris siga alcaldessa perpètua de la ciutat d’Alcoi: “la Verge dels Lliris va ser condecorada alcaldessa perpètua en una època, la de la dictadura franquista, on qui ostentava el càrrec d’alcalde era, a més, ‘jefe’ del Movimiento, és a dir, de la Falange. Tristament, la patrona d’Alcoi, alcaldessa perpètua i, per extensió, ‘jefa’ del ‘movimiento’ va ser utilitzada políticament pel franquisme i el PSOE d’Alcoi se sent ben còmode amb això. Seria un bon moment, en ple segle XXI, que el Govern de Toni Francés, es dedicara a afrontar problemes i solucionar fets tan anacrònics com este”.

Related Articles

Back to top button