Unides Podem– Esquerra Unida presenta una PNL per la gratuïtat del transport públic de competència autonòmica

La PNL, presentada per la diputada i portaveu adjunta Estefania Blanes, demana que tot el transport públic valencià de competència autonòmica i local siga gratuït, com a mínim, el que queda de l’any 2022 i durant 2023. A més, el text reivindica la gratuïtat del transport públic estatal fins a finals de 2023.

Estefania Blanes, diputada i portaveu adjunta del Grup Parlamentari Unides Podem – Esquerra Unida, ha presentat una PNL per a ser debatuda en el Ple de les corts Valencianes, en la qual sol·licita la gratuïtat del transport públic de competència autonòmica i local en tot el territori valencià. Aquesta iniciativa pretén “fer un pas més enllà”, i sol·licita fer extensibles a l’àmbit autonòmic i local les mesures adoptades en el Reial decret llei publicat el mes d’agost passat, en el qual s’estableix la gratuïtat de tots els serveis de Renfe Rodalies, així com els de Mitjana distància declarades obligació de servei públic (OPS), des de l’1 de setembre fins al 31 de desembre de 2022. Segons Blanes, “és difícil entendre per què el servei de Renfe siga gratuït, però no el d’FGV o el bus. Els motius de mobilitat són els mateixos”.

Respecte a la durada de la gratuïtat en transports de competència estatal i els descomptes que ja s’apliquen en el transport autonòmic i local, des de UP– EU es reivindica que s’amplie fins a finals de 2023, ja que, com explica Blanes, “sembla evident que la inflació provocada per la guerra es mantindrà més enllà de desembre de 2022”. La PNL emfatitza, a més, que les ajudes estatals per a aplicar descomptes en el transport autonòmic i local passen del 30 al 50%.

Blanes ha destacat que des del grup parlamentari de UP – EU “celebrem les mesures que s’han adoptat fins ara. Les defensem i secundem, perquè beneficien a la classe treballadora, és a dir, a les persones que utilitzen aquests serveis de manera habitual per treball, estudis, atenció familiar o atenció mèdica”. A més, afegeix Blanes “perquè fomenten l’ús del transport públic enfront del privat, aconseguint un impacte positiu en el medi ambient i en la salut de les nostres ciutats”.

 “Per aquests mateixos motius”, indica la diputada, “proposem anar més enllà. En un context d’inflació com el que vivim, les mesures han de ser més valentes i ambicioses”. La diputada afirma que “l’administració autonòmica ha de fer un esforç, i declarar la gratuïtat del transport públic col·lectiu de competència autonòmica i local en tot el País Valencià mentre la inflació continue alta. Totes les valencianes i valencians que usen el transport públic diàriament han de poder beneficiar-se d’aquesta mesura”.

Related Articles

Back to top button