Guanyar Alcoi denuncia que el govern no vol solucionar totes les irregularitats marcades per Antifrau

L’Agència Valenciana Antifrau va assenyalar multitud d’incompliments d’Aqualia que perjudiquen els alcoians i alcoianes que han tingut lloc durant els més de vint anys de contracte de gestió de l’aigua. El PSOE amb el suport de PP, Ciudadanos i Vox acorden perdonar-los una part d’eixos incompliments.

La feina incansable de la societat civil alcoiana és la que de nou ha defensat els interessos comuns dels alcoians i alcoianes.

En el passat plenari de l’Ajuntament d’Alcoi PSOE, PP, Ciudadanos, Vox i el regidor no adscrit van arribar a un acord per a reclamar només una part de les irregularitats comeses a l’empresa que gestiona el servei d’aigua potable de la ciutat, Aqualia, deixant de banda altres recomanades per l’Agència Antifrau Valenciana. Estes irregularitats van estar assenyalades per l’Agència Antifrau Valenciana gràcies a la feina d’estudi i denúncia que fan des de fa anys els ciutadans i ciutadanes que conformen la Iniciativa Ciutadana per la Gestió Pública de l’Aigua d’Alcoi.

Guanyar Alcoi vol mostrar el seu agraïment a la societat civil organitzada i la seua satisfacció perquè s’inicie el procés per defensar els interessos de la ciutadania davant dels de grans empreses. No obstant això, es tracta d’una alegria limitada perquè les reclamacions comencen molt tard, perquè a pesar dels avisos, l’Ajuntament no ha fet res durant anys fins que no ha arribat una instància externa i perquè no s’accepten totes les demandes d’Antifrau sinó només unes poques. Per a la plataforma municipalista, en paraules del seu regidor Pablo González: “de nou el PSOE encapçalat per Francés i Martínez es queda curt en la defensa dels interessos dels alcoians i afavoreix molt a una empresa multinacional que té com a objectiu prioritari enriquir als seus amos. Lamentem molt que el PSOE es pose sempre al costat dels més poderosos i que ho faça amb els diners dels alcoians i alcoianes. Perquè són diners del poble els que deixen de reclamar a Aqualia i perquè són diners del poble els que paguem cada any a un gabinet d’advocats per a buscar la manera de defensar sempre als que tenen poder. I tots eixos diners que ens gastem no els invertim en millorar el benestar dels alcoians i alcoianes. Després que diguen que els impostos són necessaris, que la gent no s’ho creurà. A poc a poc van destrossant les institucions que ens protegeixen.”

Guanyar va enumerar totes les demandes que va fer Antifrau al consistori i com són d’incomplets i perjudicials per a Alcoi els acords que el govern de Toni Francés va aprovar amb el suport de tots els partits de dreta:

  • No es reclamen interessos pels diners que Aqualia no ha abonat durant anys i anys. Es decideix posposar el càlcul, potser per fer veure que la quantitat total és menor.
  • No es parla de quins incompliments del contracte s’han produït, de com es qualifiquen eixes infraccions i quines sancions corresponen.
  • Es diu que les despeses d’energia elèctrica que no ens abonaven pel bombament a Sant Antoni repercutirien directament en la tarifa quan NO és cert. Eixes despeses formarien part d’una fórmula polinòmica definida al plec de condicions i una major despesa d’energia podria fer en algunes condicions que es reduïra l’increment de les tarifes. Creiem que caldria un estudi econòmic seriós per a veure les repercussions reals en les tarifes.
  • Es dona per bo l’argument que la despesa elèctrica del bombeig de l’Arsenal és ínfima, sense cap documentació que ho avale.
  • Es proposa reclamar la indemnització compensatòria del cànon de sanejament només des de 2006 a 2020, no es diu res dels 5 anys anteriors (2000-2005). L’Agència antifrau demanava que es determinara l’import total fent els informes necessaris. Però Martínez i Francés tenen prou amb una estimació. De nou defensant a l’empresa i no als alcoians.
  • Es renuncia a reclamar 51.132 euros que proposava Antifrau pel sobrecost de renovació de la xarxa de l’Eixample argumentant que ara després de tant de temps és molt complicat valorar-ho.
  • No s’extrau cap conclusió davant de les dades inexactes que facilitava Aqualia ni tampoc de la falsedat dels comptes presentats dels anys 2015 a 2019. Francés i Martínez donen per bo que es presenten comptes falsejats a l’administració pública.
  • A pesar dels incompliments per part de l’empresa provats i reiterats el PSOE renuncia a convocar una Comissió de seguiment específica tal com marca el contracte i que podria haver ajudat a destapar irregularitats fa anys. Els és indiferent si les irregularitats continuen fent-se.

Després de la llarga relació d’incompliments i irregularitats que el PSOE proposava per a la seua aprovació deixant fora reclamar altres qüestions que beneficiarien a la ciutadania Guanyar Alcoi només té una conclusió: “A Francés i Martínez no els importa gens que les grans empreses els enganyen. Han convertit a l’Ajuntament, la institució que ha de vetllar pels interessos dels alcoians i alcoianes, en un lloc on protegir als més poderosos, encara que, com passa amb Aqualia, perjudique les persones d’esta ciutat” conclou González.

Related Articles

Back to top button