L’ajuntament busca excuses per tal de no cobrar els 21 milions d’euros que la urbanitzadora de Golf Sant Gregori deu al consistori

  • L’Ajuntament de Borriana no vol reclamar 21 milions d’euros a la urbanitzadora del PAI.

Fa poc Esquerra Unida reclamava l’Ajuntament de Borriana l’informe que aquest organisme local li havia enviat a l’Agència Valenciana Antifrau (AVA) justificant que mai se li haguera cobrat a l’empresa urbanitzadora de Golf Sant Gregori els 21 milions d’euros que aquesta endeutava per incomplir el contracte signat amb el consistori i retardar injustificadament l’inici de les obres.

L’alcaldessa, Maria Josep Safont, va fer arribar pels canals oficials i fora de termini aquest informe al coordinador local de la formació, Cristian Veses i, ara, podem fer una anàlisi detallada de les excuses posades per l’equip de Govern municipal davant l’AVA per tal de no cobrar mai els 21 milions d’euros que en justícia, són de tots els borrianencs i borrianenques.

Excuses de mal cobrador

Resumint molt aquest informe presentat davant l’AVA (i elaborat ad hoc una altra volta per un advocat extern i sense cap intervenció dels menystinguts funcionaris municipals) ens venen a dir que després de renovar en 2015 la llicència d’agent urbanitzador a la mateixa empresa que hi havia fracassat estrepitosament per dur endavant Golf Sant Gregori no es podien reclamar els 21 milions d’euros que aquesta deu a l’Ajuntament perquè això “significaria la paralització del projecte urbanitzador” (així ho expressa l’informe sense cap rubor, que posa l’interés privat per damunt de l’interés comú dels borrianencs i borrianenques) i que les normes legals i diversos exemples d’altres projectes urbanístics similars així ho indicaven.

Des d’Esquerra Unida entenem que tant l’assessor extern com l’equip de Govern obliden de forma intencionada que Golf Sant Gregori és un projecte urbanístic nugat i ben nugat per un contracte i per una norma específica signada per l’empresa urbanitzadora i l’Ajuntament en temps del Partit Popular i que és precisament eixe contracte qui especifica clarament les penes monetàries que ha de pagar l’empresa si incomplia els terminis posats per l’Administració local, cosa que va fer durant anys fins que l’equip de Govern liderat per Maria Josep Safont va renovar el contracte amb un anomenat “acord transaccional” que en cap cas indicava el perdó d’aquest deute anterior.

Per tant, des d’Esquerra Unida entenem que al·legar normes jurídiques superiors i casos similars no ve al cas ni justifiquen el no cobrament d’eixes càrregues i que el deute s’hauria de cobrar si o si precisament perquè així ho van signar l’empresa urbanitzadora i el consistori lliure i legalment.

Per a Esquerra Unida, que ha estat en contra d’aquesta macrourbanització des del primer moment per entendre que era un projecte fruit de l’urbanisme salvatge dels anys 90, cada dia que passa té menys sentit econòmic, social i ambiental tirar avant amb Golf Sant Gregori i reclamem que l’Ajuntament i altres administracions públiques implicades com la Generalitat Valenciana facen un pensament sobre el mateix per tal de paralitzar-lo definitivament i alliberar Borriana d’aquesta càrrega (recordem que l’Ajuntament no només ha “perdonat” de forma dubtosament legal 21 milions d’euros sinó que encara ha de posar 11 milions d’euros més perquè és propietari de terrenys dins el PAI Golf Sant Gregori, uns diners que tenen moltes possibilitats de no tornar mai a les arques públiques ja que no hi ha interés en l’adquisició d’eixos terrenys ni en subhasta pública ni de cap altra manera).

D’altra banda, recordem que mai s’ha fet públic cap informe de viabilitat sobre Golf Sant Gregori i que cap dels implicats (propietaris, Ajuntament, empresa) sap ni tan sols de forma aproximada si existeix interés en els mercats immobiliaris per aquest PAI, colpejat abans per la crisi econòmica de 2007, després per la crisi de la Covid-19 i ara per l’increment de preus en la construcció, els préstecs i l’habitatge de forma desmesurada. Quin sentit té invertir tants diners públics en un projecte així? Cap membre del consistori és capaç de donar resposta més enllà del ja gastat lema del “últim tren per Borriana” o “serà la ruïna de Borriana si no ho fem”. Això si, mai s’aporta cap document o informe sobre estes afirmacions.

ESQUERRA UNIDA BORRIANA

esquerraunidaborriana@gmail.com

Related Articles

Back to top button