Pérez Garijo: “La futura llei de participació neix amb el clar compromís d’implicar la ciutadania en els assumptes públics”

La consellera i coordinadora general d’EUPV ha destacat la importància de l’educació en la participació per a aconseguir un nou model amb mirada inclusiva, “on ningú es quede enrere”. Pérez Garijo ha posat en valor el “model col·laboratiu” del qual part la futura llei, un procés d’elaboració que ha comptat amb “un ampli procés participatiu”. Entre les principals novetats que aporta la llei destaca la desaparició del límit d’edat per a participar en els assumptes públics, el reforç de la formació en participació i la creació d’un nou Consell de Persones Valencianes en l’Exterior per a afavorir el seu retorn.

El Consell ha aprovat l’avantprojecte de Llei de Participació Ciutadana i Foment de l’Associacionisme, futura llei impulsada per la Conselleria de de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica que “naix amb el clar compromís del Govern valencià d’implicar la ciutadania en els assumptes públics”, ha afirmat la consellera i coordinadora general d’EUPV, Rosa Pérez Garijo.

Durant la seua compareixença en la roda de premsa posterior al ple del Consell, Pérez Garijo ha detallat les principals novetats del text normatiu, l’objectiu fonamental del qual “és combatre la desafecció de la ciutadania cap a la política, superant el model de democràcia representativa i articulant un model de governança directa que permeti teixir aliances amb les entitats ciutadanes i les entitats locals del territori”.

La consellera ha assenyalat que la futura norma en matèria de participació també posa de manifest la importància de l’educació en la participació per a aconseguir un nou model amb mirada inclusiva, “on ningú es quede enrere i no s’oblide cap col·lectiu amb dificultats”, ha assegurat Pérez Garijo.

La consellera ha subratllat que la democràcia “no és només votar cada quatre anys” sinó que és necessari “implicar la ciutadania en la presa de decisions”, una qüestió que desenvolupa la nova llei a través de la formació en participació.

Durant la seua intervenció, Pérez Garijo ha parlat de les diferents fórmules que ha posat en marxa la Generalitat perquè cada vegada “hi haja més participació ciutadana”, entre les quals ha destacat l’elaboració dels primers pressupostos participatius de la Generalitat, “una iniciativa pionera que ha permès que la ciutadania trie el destí d’algunes de les inversions de la Generalitat en 2022”.

Pérez Garijo ha posat en valor el “model col·laboratiu” del qual part la futura llei, un procés d’elaboració amb “un ampli procés participatiu per a la seua elaboració”, justament per a exemplificar allò que es pretén aconseguir: “una ciutadania activa en la vida política, amb poder de decisió directa sobre matèries a regular i en contacte estret amb l’Administració”, ha assegurat.

Principals novetats

La futura llei de participació i foment de l’associacionisme introdueix importants novetats entre les quals cal destacar que desapareix el límit d’edat per a participar en els assumptes públics, la qual cosa garanteix el dret al fet que tots els col·lectius participin, especialment els xiquets i xiquetes. També s’amplia al conjunt de la ciutadania la possibilitat de participar en l’elaboració de normes i plans de la Generalitat, abans limitat a les persones o col·lectius afectats directament.

El portal de participació ciutadana ‘GVA Participa’ es consolida com a eina tecnològica de participació de la ciutadania. En aquest sentit, serà el canal per a presentar iniciatives ciutadanes, participar en l’elaboració normativa i en els pressupostos participatius. En aquest sentit, s’estableix l’elaboració dels pressupostos participatius de la Generalitat cada dos anys amb caràcter vinculant.

Es planteja un Consell de Participació Ciutadana, amb noves funcions i coordinació dels consells comarcals de ciutadania activa, òrgans nous d’estructura comarcal, formats pel teixit associatiu i la ciutadania de cada comarca que funcionaran com a extensions territorials del Consell de Participació Ciutadana.

D’altra banda, la iniciativa ciutadana en matèries no de llei requerirà de 5.000 suports en un període de 5 mesos. Es farà a través del portal de participació de la Generalitat ‘GVA Participa’ i obligarà el departament competent a emetre un informe de devolució en un període màxim de 3 mesos.

En l’àmbit formatiu se subratlla la importància dels programes de formació, mesures de sensibilització i difusió, programes educatius de participació i la Xarxa de Governança Participativa Municipal, especialment a través d’accions de participació en la infància, adolescència i joventut. També es fomenta la innovació i la recerca amb les universitats públiques valencianes i la implantació de laboratoris ciutadans innovadors.

Quant a la participació de les persones valencianes en l’exterior, es crea un nou Consell de Persones Valencianes en l’Exterior, on a més dels CEVEX, es podrà incorporar la ciutadania activa i vinculada a les polítiques de retorn. En aquest sentit, es preveuen mesures per a facilitar el retorn al País Valencià d’aquelles persones que desitgen tornar, especialment de la joventut desplaçada. També es contempla la creació del Registre de Persones Valencianes en l’Exterior en ‘GVA Participa’.

Es regula la participació ciutadana en l’avaluació de les polítiques i els serveis públics a través d’auditories ciutadanes integrades per la ciutadania interessada mitjançant sorteig i membres del Consell de Participació Ciutadana.

En la Generalitat es constituiran òrgans de participació sectorials en totes les àrees competència de la Generalitat. La representació de la ciutadania no serà inferior al 60% de la composició total de l’òrgan, amb equilibri d’homes i dones i la participació de persones joves. Es crearà un registre electrònic d’òrgans i una guia d’utilitat pràctica per a la ciutadania.

Al seu torn, es crea la Xarxa de Governança Participativa com a espai de col·laboració i cooperació entre la Generalitat i els ens locals.

La Generalitat elaborarà, conjuntament amb el Consell de Participació, un pla de participació cada tres anys.

Quant al foment de l’associacionisme, la futura llei reconeix el paper primordial de les entitats ciutadanes en la pertinència i eficàcia de les polítiques públiques, així com la imprescindible col·laboració amb les administracions públiques.

Related Articles

Back to top button