Esquerra Unida denuncia a l’Ajuntament de Borriana davant del Consell Valencià de Transparència

Esquerra Unida de Borriana ha enregistrat davant el Consell Valencià de Transparència la denuncia per vulnerar el dret d’accés a informació pública reconegut i protegit per la llei de transparència de la Comunitat Valenciana.

Borriana (14/06/2022).- El passat divendres, 10 de juny, la formació formalitzava la reclamació per via administrativa a través de l’òrgan autonòmic competent per a atendre les dilacions i vulneracions produïdes per part de les administracions públiques en l’exercici de la ciutadania del dret d’accés a informació pública, recentment reforçat amb la nova llei de Llei 1/2022, de 13 d’abril, de la Generalitat, de Transparència i Bon Govern de la Comunitat Valenciana.

La reclamació està motivada per la vulneració de la normativa que estableix un màxim de 30 dies per a respondre l’entitat local, si no demana ampliació de termini, la qual cosa no s’ha produït. Concretament, la petició consisteix en la sol·licitud de còpia electrònica de l’informe que l’Ajuntament va enviar de resposta al requeriment efectuat per resolució 862 de 20/11/2021 de l’Agència Valenciana Antifrau. La petició d’EU es va enregistrar el 25 de març de 2022, i després de sobrepassar amplament el termini reglamentari ara la formació ha decidit exigir el compliment del dret i que siga a l’òrgan autonòmic a qui tinguen que donar explicacions.

Un dret reforçat pel Govern del Botànic

El dret d’accés a informació pública estava ja previst en l’article 11 de la Llei 2/2015, de 2 d’abril, de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana, però recentment, el govern valencià ha aprovat una nova llei, la vigent Llei 1/2022, de 13 d’abril, de Transparència i Bon Govern de la Comunitat Valenciana que reforça i simplifica l’exercici d’aquest important dret que tenim totes les valencianes i valencians, ara es garanteix una interpretació restrictiva de possibles límits i favorable a la transparència. A més de plasmar una visió antiformalista del dret de manera que siga molt més fàcil exercir-lo, inclús sense la necessitat de motivar la petició.

Reforçar i ampliar la transparència és una prioritat del govern del Botànic que a la ciutat de Borriana, l’alcaldessa no trasllada.

La petició de transparència

La rellevància del informe que reclama Esquerra Unida no es baladí. Es tracta de conèixer la posició de l’Ajuntament de Borriana, i de la seua alcaldessa front a la reclamació de 21 milions d’euros a l’agent urbanitzador del PAI Golf Sant Gregori en concepte de penalitats per incompliment del conveni urbanístic.

Tal i com es va reclamar públicament per part d’EU, és un document que ja hauria d’haver-se fet públic per la rellevància social que suposa. “Com l’equip de Govern de Maria Josep Safont no ha fet pública la contestació i nega als borrianencs i borrianenques el seu dret a conèixer per què l’Ajuntament ha deixat d’ingressar a l’erari públic eixos 21 milions d’euros hem decidit actuar i reclamar per vía administrativa eixa informació”, destaca el portaveu local Gabriel Ferràndiz.

Related Articles

Back to top button