Unides Podem – Esquerra Unida presenta una PNL per la integració tarifària i zonal de la xarxa de transport públic en l’àrea urbana d’Alacant-Elx

La PNL presentada a les Corts Valencianes per Unides Podem – Esquerra Unida insta al Consell a liderar “la transformació” del sistema de transport públic metropolità de l’àrea d’Alacant-Elx abans que finalitze l’any 2022. Estefania Blanes, diputada i portaveu adjunta del grup parlamentari, demana equiparar els avantatges que suposa la integració tarifària i zonal de l’àrea metropolitana de València amb la d’Alacant-Elx.

Unides Podem – Esquerra Unida ha presentat una proposició no de llei (PNL) a les Corts Valencianes per a sol·licitar la integració tarifària i zonal de la xarxa de transport públic en l’àrea urbana d’Alacant-Elx i la seua zona d’influència, com ja va anunciar després de la visita d’Estefania Blanes, diputada i portaveu adjunta del grup parlamentari, al municipi del Campello.

En l’actualitat, l’àrea metropolitana d’Alacant compta amb una integració tarifària parcial que només funciona en la Zona A, i que no afronta la necessària integració de la xarxa de transport públic de l’eix Alacant-Elx i la seua zona d’influència. D’aquesta forma, es deixa fora de la Zona A, entre altres serveis, els autobusos d’àmbit interurbà, la línia C-6 Alacant-Aeroport o els rodalia de Renfe, i no s’afronta la necessària integració de la xarxa de transport d’Alacant i Elx, i la seua zona d’influència.

Si bé és cert que recentment FGV ha anunciat que es reduirà de sis a tres zones tarifàries coincidents amb les comarques per les quals transita el TRAM a partir del pròxim estiu, també és cert que la situació encara no s’ha resolt i que, en qualsevol cas, només la zona A formaria part de la integració tarifària parcial del TAM. Al respecte d’aquesta modificació, Blanes manifesta que “donem suport, i reivindiquem que es pose en marxa al més prompte possible, perquè soluciona la històrica discriminació que pateix el Campello. A banda, suposa un estalvi per a les usuàries i usuaris del Tram, però no és suficient”.

Per a Estefania Blanes, “la situació actual de l’oferta de transport públic en l’àrea metropolitana d’Alacant-Elx està lluny dels avantatges que s’han aplicat recentment a l’àrea metropolitana de València amb els títols integrats SUMA”. Blanes creu que no pot produir-se aquest “greuge comparatiu entre les dues grans àrees metropolitanes i, sobretot, entre els serveis públics de transport als quals té accés la seua població”.

Blanes denuncia també l’absència d’una Autoritat de Transport Metropolità d’Alacant-Elx: “l’absència d’aquest organisme impossibilita la planificació de la mobilitat amb una visió realment metropolitana, que tinga en compte les necessitats dels municipis del voltant de les grans ciutats d’Alacant i Elx, i que puga establir una organització de qualitat del transport públic, no sols centrat en les connexions d’aquestes dues ciutats”.

Des d’Unides Podem – Esquerra Unida s’aposta per un transport públic de qualitat i accessible. Com afirma Blanes, “és la millor forma de reduir la dependència del transport privat per carretera, i no es peatges generalitzats. El dret a la mobilitat i l’accés a un transport públic de qualitat és imprescindible per a la ciutadania: atén les necessitats de la majoria social i, a més, es lluita contra el canvi climàtic i la contaminació.

Actualment, segons el portal d’informació Argos només les comarques de L’Alacantí i El Baix Vinalopó ja sumen 790.045 habitants, mentre que segons el Ministeri de Foment l’àrea urbana d’Alacant-Elx és, en termes poblacionals, la novena més important de l’Estat espanyol. Dades que reflecteixen la importància per a la sostenibilitat social, econòmica i mediambiental que té optimitzar al màxim la xarxa de transport metropolità de l’eix Alacant-Elx.

Aquesta PNL presentada a les Corts Valencianes, es farà extensible a la resta de municipis de l’àrea afectada en forma de mocions. D’aquesta forma, els diferents ajuntaments afectats podran sol·licitar la integració tarifària i zonal de la xarxa de transport públic en l’àrea d’Alacant – Elx a través de la via municipal.

Related Articles

Back to top button