Unides Podem – Esquerra Unida exigeix el compliment efectiu de les mesures urgents anunciades pel Ministeri de Transport per a millorar la Rodalia de València

Estefania Blanes, diputada i portaveu adjunta d’Unides Podem-Esquerra Unida, ha sol·licitat l’informe de seguiment setmanal del “sentinella rodalia” per a fiscalitzar la millora del servei. A més, Blanes ha preguntat si el descompte en els abonaments de Rodalia Renfe anunciat s’acumula als estalvis de la integració tarifària a València o no.

Després de la reunió celebrada el12 de gener de 2022, entre la ministra de Transports Raquel Sánchez i el president de la Generalitat Ximo Puig, entre altres, es va presentar un «Pla d’acció immediata per al nucli de Rodalia de València». Estefania Blanes, diputada i portaveu adjunta del Grup Parlementario d’Unides Podem-Esquerra Unida en Les Corts valencianes, ha considerat que “la situació de la rodalia a la Comunitat Valenciana i sobretot en l’àrea metropolitana de València s’està tornant insostenible, desenes de milers d’usuàries i usuaris ho pateixen cada dia per a anar a treballar, fer gestions o simplement per a fer turisme”, per a Blanes, “és molt urgent actuar ja per a millorar el servei de rodalia” perquè el transport públic “vertebra el territori i la societat valenciana, a més de ser una de les claus de la lluita contra l’emergència climàtica”.

El Pla d’acció immediata per al nucli de Rodalia de València anunciat inclou una sèrie de mesures per a intentar millorar el deficient servei de rodalia existent en la comunitat valenciana (sobretot causat per les suspensions i cancel·lacions que han anat en augment), com per exemple l’oferta d’autobusos en hores punta per a garantir el servei o la reducció d’un 35% en el preu dels abonaments en la xarxa de rodalia des del 20 de gener 2022 amb retroactivitat des de l’1 de gener. Segons anunciava la mateixa Ministra, el seguiment del compliment efectiu d’aquest Pla es durà a terme amb informes i informacions setmanals emeses per la iniciativa «Sentinella Rodalia».

Per a donar seguiment a les mesures anunciades, Estefania Blanes ha sol·licitat l’accés al contingut íntegre del Pla “per a conéixer el detall i la lletra xicoteta d’unes mesures que considerem insuficients per a recuperar la confiança de les usuàries i usuaris del transport públic”, en aquest sentit ha recordat que la Ministra no ha concretat quants i quan s’incorporaran els nous maquinistes que són necessaris per a recuperar i millorar els serveis de rodalia. També ha sol·licitat que es remeta al Grup Parlamentari d’esquerres els informes i informacions setmanals emeses per la iniciativa «Sentinella Rodalia» que analitzarà el seguiment detallat de la implementació efectiva de les mesures anunciades, “perquè és un exercici de transparència i perquè volem saber si el promés es compleix”, “la situació de la rodalia de Renfe no pot esperar”, ha dit.

A més, la portaveu adjunta també ha presentat una bateria de preguntes destinades a conéixer quines seran les tarifes que finalment hauran de pagar les usuàries i usuaris, una vegada es pose en marxa les reduccions del preu de les tarifes anunciades amb la integració tarifària de Renfe Rodalia en el sistema tarifari del transport públic metropolità de València, anunciat per la Conselleria de Mobilitat, “estalvi que, suposem, s’acumulara a la rebaixa del 35% en els abonaments de rodalia anunciada ahir per la ministra en el Pla, en cas contrari, no seria una nova rebaixa sinó un doble anunci d’una mateixa rebaixa”, “per això volem conéixer que efectes sobre el preu final tenen tant una com una altra reducció del preu dels abonaments”.

Finalment, Blanes ha presentat una altra sèrie de preguntes per a conéixer la data exacta en la qual es restabliran completament els serveis ferroviaris afectats pel robatori i posterior incendi en l’estació de Massalfassar, ocorregut en la matinada del 20 al 21 de desembre, que va afectar d’una forma considerable al servei públic ferroviari de les línies C-5 entre València i Terol, i C-6 entre València i Castelló, perquè “no ens serveix una data aproximada, volem un compromís en ferm”, ha sentenciat.

Related Articles

Back to top button