Guanyar pren la iniciativa per a que Franco deixe de ser Medalla d’Or d’Alcoi

Al passat plenari es va aprovar la proposta de Guanyar Alcoi perquè s’iniciaren els tràmits administratius per a revocar i deixar sense efecte els honors i distincions que se li van concedir des de l’Ajuntament al dictador Francisco Franco i fer que no encapçale el llistat de Medalles d’Or amb la resta de personalitats i col·lectius distingits.

Al dictador Franco se li va concedir la Medalla de la Ciudad en 1951. Amb l’aprovació del Reglament d’Honors i Distincions de l’any 1976, que encara continua vigent, es derogava l’anterior reglament, però es mantenien els drets adquirits i els honors anteriors. Avui en dia el llistat de nomenaments de Medalles d’Or d’Alcoi continua encapçalat per Francisco Franco Bahamonde.

A instància de Guanyar Alcoi, el govern municipal d’Alcoi va aprovar en el passat plenari municipal iniciar els tràmits perquè el dictador Francisco Franco deixe de ser Medalla d’Or de la ciutat d’Alcoi. Per al regidor de la formació municipalista, Pablo González, és necessari retirar-li el reconeixement: “crec que estarem tots d’acord en que no volem que Franco estiga al mateix llistat i considerat amb els mateixos honors que personalitats com Antoni Miró, Justo Nieto, Isabel-Clara Simó, Ricardo Senabre, Camilo Blanes o Ovidi Montllor o col·lectius com la Politècnica de València o l’Assemblea Local de la Creu Roja, per exemple, als quals també se’ls va distingir amb la Medalla d’Or.”

Des de Guanyar Alcoi es recorda que és una obligació que tenen tots els consistoris davant de la llei de Memòria Històrica i que encara no fet cap acció al respecte: “costa de creure que després de 10 anys de govern al PSOE se li haja de reclamar que faça una cosa tan bàsica i tan important per a respectar la memòria de totes les persones que lluitaren contra la dictadura. El nom de Franco no pot estar relacionat de cap manera amb el d’Alcoi. Però ha hagut de ser Guanyar, un grup en l’oposició, el que ho reclamara, no el govern de Toni Francés”.

Guanyar Alcoi ha incidit en aquest retard en l’acatament de la llei de memòria històrica quan altres poblacions del voltant ho han dut a terme molt abans: Xàtiva en 2015 o Ibi i Banyeres en 2016. Conclou González: “ni en les qüestions simbòliques i de conservació de la nostra memòria el govern de Toni Francés pot anar al capdavant. De nou la seua indolència permet que passen coses com aquestes.”

Related Articles

Back to top button