Guanyar aconsegueix l’aprovació d’un servei de cura als xiquets i xiquetes sense cap vot en contra

Obiol: “No podem permetre que cada juliol les famílies alcoianes patisquen i es deixen el sou per solucionar l’atenció dels fills mentre treballen”

La plataforma torna a mostrar el seu lideratge en posar sobre la taula solucions als problemes quotidians de les veïnes i veïns d’Alcoi.

Al plenari de juliol de l’Ajuntament d’Alcoi, i sense cap vot en contra, Guanyar Alcoi va aconseguir el compromís de tota la corporació de que s’estudie la posada en marxa d’un servei d’atenció i cura dels xiquets i xiquetes al llarg de l’any. Les dificultats de conciliació per a les famílies d’Alcoi són una realitat que s’ha d’abordar amb urgència. Dificultats que existeixen al llarg de l’any però que en estiu, una vegada acabada l’escola, es posen més en evidència i que representen per a les famílies centenars d’euros i esforços de logística molt importants. Per a la regidora de la formació, Sandra Obiol, es tracta d’un èxit per a les famílies perquè respon al que hauria de ser el principal mandat d’un govern municipal: millorar la vida de la ciutadania. I així assenyala: “l’èxit d’aquesta proposta, com d’altres que hem fet -la lluita contra l’obesitat infantil, l’emancipació juvenil, la rehabilitació del centre històric- evidencia la nostra capacitat per a buscar consensos des de la identificació de les necessitats de la població. Perquè açò és dialogar i consensuar de veritat: fer-ho al plenari de l’Ajuntament d’Alcoi on rau la sobirania del nostre poble. Fugim de la foscor dels consensos de despatx perquè als despatxos les persones sempre perden. Després de dos anys de feina els que diguen que no dialoguem ni fem propostes ni consensuem, menteixen.”

La plataforma municipalista fonamenta la seua proposta en la importància del treball de cura, entenent aquest com tota aquella activitat que suposa el sosteniment de la vida de les persones. Aquest treball genera un nombre enorme d’hores dedicades al benestar particular de les persones i amb això al benestar col·lectiu de la nostra societat. Es tracta, a més a més, d’un treball realitzat fonamentalment a l’àmbit familiar i protagonitzat per dones. Segons Maria Ángeles Durán (2018) -la principal acadèmica en l’estudi del treball de cures- la quantitat d’hores de treball de cura (no remunerat) que reben xiquets i adults a l’Estat espanyol vindria a representar en nombre d’ocupacions a temps complet més d’11 milions. D’eixes hores, la gran majoria (més del 80%) són assumides per dones. De fet segons l’Enquesta d’Usos del Temps (INE) les dones fan dues hores més al dia de treball domèstic i de cura que els homes.

I això redunda en una posició secundària de les dones al mercat de treball i per tant unes pitjors condicions de treball en un sistema ja molt precaritzat. Les dones són les que pateixen més atur, més treball temporal, menys salaris (i per tant menors pensions i altre tipus de protecció social), treballs menys prestigiosos… No és per tant estrany que les dones patisquen de majors nivells de pobresa i això afecta també als seus fills i filles. Per tant estem parlant de condicions de present que s’allargaran en el futur de les nostres societats.

I tot i que la cura dels infants no és l’única font de necessitats de cura, ni tampoc les més complicades de cobrir, Guanyar aposta per abordar aquesta situació perquè pot contribuir fermament a solucionar altres àmbits de necessitats d’atenció a les responsabilitats de cura de la ciutadania d’Alcoi. En aquest sentit els punts d’acord consisteixen a buscar la manera de posar en marxa un servei d’atenció i cura per a xiquetes i xiquets amb preus públics i als centres educatius o altres edificis públics, durant tots els mesos de l’any, per aquelles famílies que necessiten bé de manera continuada en el temps o esporàdica conciliar amb la feina o altres activitats.

En definitiva, com ha volgut incidir Obiol: “en aquesta proposta convergeixen les competències i les incumbències de l’Ajuntament d’Alcoi. Es tracta de ser corresponsables com a administració pública i contribuir a incrementar el benestar de les persones que viuen en aquesta ciutat.”

Related Articles

Back to top button