Unides Podem – Esquerra Unida insisteix en el seu rebuig a l’ampliació del Port de València

Pilar Lima: “El projecte d’ampliació nord del Port i la nova terminal no caben en la mena d’infraestructures que necessitem per al futur”

Estefanía Blanes: “Ha arribat el moment de replantejar-nos entre totes el model de port que volem, integrat en un nou model de ciutat sostenible”

La coalició Unides Podem-Esquerra Unida ha insistit hui a rebutjar el projecte d’ampliació del port de València en un context d’emergència climàtica per entendre que “frena la regeneració de costes, danya l’Albufera i destrueix part del territori i patrimoni natural valencià”.

La coordinadora de Podem i síndica d’Unides Podem-Esquerra Unida, Pilar Lima, i la portaveu adjunta d’aquest grup parlamentari en Les Corts i responsable de l’àrea institucional d’Esquerra Unida del País Valencià, Estefanía Blanes, han participat hui en un acte celebrat en el Passeig Marítim de València en el qual han explicat les raons per a oposar-se a aquesta ampliació.

En aquest sentit, Lima ha destacat que “un port més gran no encaixa en el model de ciutat que Unides Podem-Esquerra Unida cerca per als seus ciutadans i ciutadanes: una ciutat sostenible i amable amb les persones”, i ha remarcat que les seues conseqüències es van avaluar basant-se en una Declaració d’Impacte Ambiental de l’any 2007 que al seu torn emana d’una llei amb més de tres dècades d’antiguitat.

Lima ha criticat que l’Autoritat Portuària “promet unes instal·lacions verdes, electrificades i compromeses, quan la tecnologia actual dels vaixells existents no ho permet” i a més ha lamentat que “vindran més vaixells contaminants i augmentarà el trànsit de camions”, al mateix temps que tampoc es crearà ocupació, tal com han denunciat els propis treballadors del Port, sinó que més aviat el destruirà en preveure acomiadaments en la principal terminal afectada pel desviament de trànsit degut a la concentració de trànsit que es registrarà en MSC, ha criticat.

Lima ha rebutjat que “es pretenga tirar avant un projecte nascut fa més de 15 anys sense adequar la Declaració d’Impacte Ambiental DIA a la nova versió d’aquest projecte i, sobretot, entenent que el context social, polític i ambiental ha canviat substancialment des de llavors”. La dirigent de Podem ha remarcat que “el projecte d’ampliació nord del Port i la nova terminal no caben en la mena d’infraestructures que necessitem per al futur”.

Per part seua, la portaveu adjunta d’Unides Podem-Esquerra Unida en Les Corts Valencianes, Estefanía Blanes, ha considerat que “hem de repensar el model econòmic del port perquè va unit a un nou model de ciutat, per això no volem una nova DIA, volem un nou projecte que integre el port, les infraestructures noves que necessita i que sobretot, que no done l’esquena a la ciutadania de València.”

Mediambientalment, la diputada d’esquerres ha afirmat que “són molts els efectes negatius que es poden preveure amb aquesta ampliació, uns efectes que ja són més que evidents a les platges després de l’ampliació sud del port i que requereixen una regeneració constant, i creem que aquests costos els ha d’assumir l’autoritat portuària com a responsable últim”, i ha afegit “a més sabem que més de la meitat de la contaminació de la ciutat de València ve generada per l’activitat portuària, tant per la seua activitat directa com pel trànsit que genera al seu voltant, aquest és un dels motius pels quals ja hui és necessari l’accés ferroviari en el port.”

D’altra banda, Blanes ha continuat dient que “les instal·lacions actuals encara tenen molt de marge per a ampliar la capacitat del port, per la qual cosa una nova ampliació ens sembla innecessària”, i ha ampliat dient “prop de la meitat dels contenidors que passen per València estan buits o no arriben a tocar terra, per la qual cosa ni tan sols des del punt de vista de l’economia local seria rellevant”, i ha finalitzat afirmant que “encara que els defensors de l’ampliació del port diuen que la inversió l’assumirà el sector privat, la realitat és que la inversió pública suposarà entre 2600 i 4000 milions d’euros, però el gerent de l’autoritat portuària sembla més el representant de l’empresa naviliera que el defensor dels interessos generals que hauria de ser, com a responsable d’una entitat pública que és.”

En l’acte han participat representants de les dues formacions de València ciutat i província, Chelo Poveda per part de Podem i Aysa Mustafá d’EUPV.

Finalment, dins del treball de pressió i obtenció d’informació, la coalició d’esquerres ha presentat en el Congrés dels Diputats, a través de les seues diputades Roser Maestro, Marisa Saavedra, Rosa Medel i Txema Guijarro, una bateria de preguntes relatives a la situació i intencions del Govern de l’Estat espanyol en relació a l’ampliació del port de València, a la Declaració d’Impacte Ambiental, a les modificacions que s’han introduït en el projecte original i a la connexió ferroviària amb el Port de València.

Related Articles

Back to top button