EUPV s’oposa al projecte d’ampliació del Port de València i demana replantejar-lo “d’arrel”

La formació d’esquerres mostra el seu “total suport” a la decisió de la Comissió Ciutat-Port de portar a Ports de l’Estat i al Port de València als tribunals, per autoritzar l’ampliació sense un nou informe ambiental.

Aquesta setmana hem conegut que Ports de l’Estat ha emés un informe jurídic i nota tècnica de caràcter informatiu davant una consulta realitzada per la pròpia Autoritat Portuària de València. En aquesta resposta, Ports de l’Estat delega en l’Autoritat Portuària de València la decisió final sobre la vigència de la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) de l’ampliació del Port de València. Per a Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), en paraules d’Estefanía Blanes León, diputada d’EUPV i portaveu adjunta del Grup Parlamentari d’Unides Podem-Esquerra Unida en les Corts “ens sembla incomprensible que Ports de l’Estat estiga eludint exercir les seues competències, deixant la decisió en mans de l’Autoritat Portuària de València que no oblidem que és la promotora la macroampliació” i ha afegit “una decisió que com a mínim genera una perillosa inseguretat jurídica i molts dubtes sobre la legalitat d’un macroprojecte al qual ens hem oposat des del principi.”

Encara que en la seua resposta informativa Ports de l’Estat considera vigent la DIA de 2007 sobre l’ampliació del Port de València, delega en l’Autoritat Portuària de València la decisió final i li recomana que si a conseqüència de les modificacions patides pel projecte original no encarrega una nova DIA, hauria de justificar amb nous informes ambientals una sèrie d’extrems mediambientals relacionats, entre altres aspectes, amb el possible increment d’abocaments al litoral o amb el destí del material sobrant procedent de les demolicions que figuren sense destí concret. Per a Estefanía Blanes, “aquestes recomanacions suposen el reconeixement que la Declaració d’Impacte Ambiental que ens pretenen imposar ha perdut vigència” i ha afegit “aquesta conclusió és de sentit comú, no sols perquè en els últims quinze anys l’emergència climàtica ha empitjorat, sinó perquè estem davant un projecte d’ampliació que ha canviat de manera estructural des que es va elaborar aquesta avaluació ambiental obsoleta”.

Estefanía Blanes ha volgut deixar clar que “aquest no és el projecte que volem en EUPV, ha arribat el moment de fer un replantejament complet, ser transparents i facilitar la participació de tota la societat civil per a definir quin model de port volem, que model de ciutat volem”, i ha finalitzat dient que “continuarem pressionant en aquesta direcció i continuarem fiscalitzant tot el que ocórrega al voltant d’aquesta ampliació”, per això des del Grup Parlamentari d’UP-EU en les Corts s’ha sol·licitat aquest mateix matí copia de l’avantprojecte de la nova terminal de contenidors de l’ampliació nord del Port de València, amb les correccions introduïdes en el projecte original, així com l’informe tècnic emés per Ports de l’Estat sobre la validesa d’aquest avantprojecte.

D’altra banda, la Comissió Ciutat-Port, que compta amb el suport de més d’un centenar de col·lectius ciutadans, associacions veïnals i ecologistes, ha anunciat que portarà tant a Ports de l’Estat com a l’Autoritat Portuària de València als tribunals per a exigir responsabilitats i per a defensar el dret a la salut i al medi ambient que la Constitució reconeix. Per a Santiago Ferrer, membre de la Gestora Ciutat de València EUPV, “l’ampliació del Port és un tema amb múltiples aspectes sense aclarir i no pot ser resolt a la lleugera només amb el vistiplau de l’autoritat portuària perquè no representa a la majoria de la societat valenciana ni s’ha debatut l’encaix d’aquesta obra pública amb un projecte progressista per a la Ciutat, per això des d’EUPV secundem totes les accions que pose en marxa la Comissió Ciutat-Port, i cridem a totes les persones que desitgen viure en una ciutat acollidora a manifestar la seua oposició i a sumar-se a aquesta reivindicació.”

Per a Santiago Ferrer “estem davant un projecte que afecta la qualitat de vida i al futur desenvolupament de la ciutat, per això entenem que no es pot ignorar a la ciutadania i menystindre als seus representants electes tant a nivell municipal com a nivell del País Valencià”, en aquest sentit, la formació d’esquerres ha recordat la posició contrària a aquesta ampliació de l’alcalde de València, d’Unides Podemos-Esquerra Unida i de Compromís, i ha volgut demanar coherència a totes les potes polítiques del Govern del Botánic II “perquè es complisquen els programes electorals pels han estats triats i no supediten les decisions a interessos de particulars i de les grans empreses”. En definitiva, “des d’EUPV demanem màxim suport jurídic i institucional, així com al carrer, a les iniciatives de la Comissió Ciutat Port”, ha finalitzat.

Related Articles

Back to top button