Unides Podem presenta una Proposició No de Llei de suport al poble sahrauí i per a la celebració del referèndum d’autodeterminació en 2021

La coalició d’esquerres considera que “la passivitat de l’Estat espanyol li converteix en responsable directe del sofriment del poble sahrauí” i exigeix “posar-nos a treballar per a buscar una solució ja”.

El poble sahrauí fa dècades que pateix les agressions del Regne del Marroc, amb la complicitat de la comunitat internacional, des que l’Estat Espanyol va transferir la sobirania i administració del Sàhara Occidental al Marroc d’una forma completament il·legal en 1975. Malgrat la seua responsabilitat històrica, ni els diferents governs espanyols ni les institucions europees han actuat perquè es complisca el dret internacional i els mandats de les resolucions de l’ONU. De fet, el poble sahrauí porta esperant un referèndum d’autodeterminació des que en 1991 es produïra l’alto-el-foc entre l’exèrcit marroquí i el Front Polisario i l’ONU establira la seua Missió per al Referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO). Des de llavors, la població sahrauí viu exiliada en les dures condicions dels camps de refugiats de Tindouf, en el desert algerià, o en territori sahrauí sota ocupació marroquina, on la violència i la repressió de les forces d’ocupació és sistemàtica.

Divendres passat 13 de novembre, l’Exèrcit del Marroc va trencar l’alto-el-foc pactat en irrompre el seu exèrcit en el pas del Guerguerat per a utilitzar-la com a pas de mercaderies extretes (espoliades) dels territoris ocupats, una zona on es manifestaven grups de sahrauís de manera pacífica i que les Nacions Unides usava per al pas dels seus combois d’ajuda humanitària. El dissabte 14 de novembre, el Polisario va donar per finalitzat aquest alto-el-foc i des de llavors s’han succeït incidents armats al llarg del mur de separació.

Estefania Blanes León, portaveu adjunta del Grup Parlamentari Unides Podem, ha declarat que “observem amb profunda preocupació que aquests incidents puguen reobrir una guerra tan cruenta per a la població sahrauí i més quan en l’actual situació de pandèmia global totes les forces haurien d’estar posades a incrementar l’ajuda humanitària en els campaments de refugiats”. Però per a Blanes, “no n’hi ha prou amb demanar el cessament de la violència i la tornada a l’alto-el-foc, hem de fer un pas més i que totes les institucions de l’Estat Espanyol i la comunitat internacional complisquen d’una vegada per sempre amb les resolucions de Nacions Unides que estableixen la procedència d’un referèndum d’autodeterminació perquè el poble sahrauí puga ser, per fi, lliure en la seua terra”.

En aquest sentit, la diputada d’esquerres afirma que “l’Estat espanyol ha de liderar aquest alliberament del poble sahrauí perquè té una responsabilitat històrica i jurídica directa amb la descolonització il·legal del Sàhara Occidental” i, per això, “hem presentat una Proposta No de Llei perquè tant les Corts Valencianes, com el Consell i el Govern d’Espanya posem tots els mitjans al seu abast al servei del poble sahrauí, començant per actuar juntes perquè 2021 siga l’any del referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí”.

Convocatòria de l’“Intergrup Parlamentari de Pau i Llibertat per al Poble Saharià”

El passat 14 setembre 2017, tots els Grups Parlamentaris amb representació en les Corts Valencianes van sol·licitar la creació de l’Intergrup Parlamentari de Pau i Llibertat per al Poble Saharià que, no obstant això, no s’ha convocat des de llavors.

Per aquest motiu, Estefania Blanes León, portaveu del Grup Parlamentari Unides Podem en l’Intergrup Parlamentari de Pau i Llibertat per al Poble Saharià, ha sol·licitat la convocatòria de reunió urgent d’aquest òrgan per a examinar els fets esdevinguts arran de la intervenció militar del Marroc del passat 13 de novembre i per a elaborar un pla de treball amb la finalitat de fer efectiva la pau i la llibertat per al poble sahrauí. En aquest sentit, Estefania Blanes ha considerat que “hem de posar en marxa urgentment aquesta eina parlamentària per a fer tot el que siga a la nostra mà en la defensa dels drets humans i la llibertat del poble sahrauí per a passar de les simples declaracions als fets”.

Related Articles

Back to top button