Concentracions davant les delegacions de Govern per reclamar un ‘finançament just’

La Comissió ‘Per un Finançament Just’ organitza mobilitzacions de protesta en la Delegació de Govern de València i en les subdelegacions d’Alacant i de Castelló en el tercer aniversari de la gran manifestació unitària, per a aquest 18 de novembre a les 10 hores.

La plataforma ha actualitzat el manifest amb la reivindicació que els PGE de 2021 recullen un anivellament de totes les comunitats autònomes; i amb la demanda perquè aquest mes de novembre el Govern presente la seua proposta de canvi del sistema de finançament per arrancar la negociació. Des de la Comissió #3AnysFJ s’ha ressaltat a més la necessitat de recursos per a garantir uns serveis públics forts i de qualitat.

Aquest matí s’han reunit els màxims representants de la Comissió ‘Per un Finançament Just’, en un acte públic en el claustre del Centre Cultural La Nau, presentat pel vicerector de Cultura de la UV, Antonio Ariño, davant els mitjans de comunicació; per donar a conéixer els actes que es duran a terme aquest 2020 amb motiu del tercer aniversari de la celebració de la gran manifestació Per un Finançament del 18 de novembre de 2017. En les seues intervencions els integrants de la plataforma han posat de manifest la importància de recordar en aquesta data les reivindicacions que es mantenen des d’aquesta Comissió.

El secretari general d’UGT-PV, Ismael Sáez, ha ressaltat que “és necessari assenyalar la importància que tres anys després de la creació d’aquesta Plataforma hi haja cada vegada més cohesió en la demanda per aquest canvi de model…”. Encara que també ha apuntat que seria desitjable la participació del Partit Popular en aquesta Comissió, que no pretén una altra cosa que resoldre una situació d’injustícia i un greuge comparatiu per a la Comunitat”. Quant als Pressupostos generals de l’Estat, Sáez ha ressaltat que “milloren la situació de la Comunitat, i resolen en part les demandes quant a finançament, però no són la solució ja que continua sent necessària i urgent la reforma de l’actual model”.

Per part de la CEV, Eva Blasco ha afimat que “som conscients que la pandèmia generada per la Covid-19 ho ha alentit tot, però, així i tot, les empresàries i empresaris de la Comunitat Valenciana no podem deixar d’exigir la reforma d’un sistema de finançament caduc, injust i arbitrari, perquè d’aquest depén també que puguem encarar-ne millor o pitjor la recuperació. No hi hauria de quedar espai per al joc polític perquè no es tracta d’un assumpte menor. El Govern hauria de tindre en compte que, en el nostre cas, les conseqüències derivades de la pandèmia s’agreugen per l’injust infrafinançament que arrosseguem”.

El secretari general de CCOO PV, Arturo Léon, ha afirmat que “el Govern d’Espanya ha de complir els seus compromisos, la Covid-19 no pot ser l’excusa per a demorar o esquivar la reforma del sistema de finançament. Aquesta pandèmia ha fet una radiografia perfecta dels serveis públics, ha posat en relleu les seues fortaleses i ha deixat al descobert les seues febleses. Necessitem un finançament just per reforçar la nostra sanitat pública, l’educació o els serveis socials perquè ens protegeixen, són fonamentals per al desenvolupament de les persones i ens fan més iguals. Exigim el dret de disposar dels recursos suficients per afrontar el repte digital i ecològic, transformar el nostre model de producció i crear ocupacions estables i ben remunerades”.

Per al secretari d’Organització del PSPV-PSOE, José Muñoz, “la reivindicació dels socialistes valencians per un sistema de finançament just, hi continua absolutament vigent” i garanteix que el partit “estarà sempre en totes aquelles iniciatives per a conscienciar i posar fi a la discriminació històrica que ha patit la nostra terra”. Així, encara que “la situació no és la mateixa que fa tres anys, perquè ara tenim un Govern a Madrid sensible amb els problemes valencians i que ha fet per corregir-la”, el dirigent socialista ha exigit “responsabilitat per part de totes les forces política del Congrés perquè la Comunitat reba tots els recursos que li corresponen, ni més ni menys”.

La coportaveu de Compromís, Àgueda Micó, ha reivindicat la urgència de poder comptar ja amb un sistema de finançament just. “Exigim al govern d’Espanya que complisca els acords i impulse ja un nou sistema de finançament just, perquè la ciutadania valenciana puguem comptar amb els serveis públics que necessitem”. Micó ha proposat que dels 13.000 milions del fons d’ajuda per combatre la Covid-19, el Govern central repartisca els recursos entre les autonomies per pes poblacional i així poder compensar els problemes del finançament. “Ara, més que mai, la Generalitat necessita recursos per blindar la sanitat, la dependència, l’educació i els serveis socials que ajuden a les persones que més ho necessiten, perquè la protecció social només és possible si hi ha una aportació econòmica que la faça viable”.

La portaveu adjunta de Ciudadanos (Cs) en les Corts Valencianes, Ruth Merino, ha subratllat el compromís de la formació amb “la igualtat de tots els espanyols”, i per això ha assenyalat la “urgència de la reforma d’un sistema de finançament que actualment continua generant desigualtats entre els valencians i ciutadans d’altres autonomies”. Merino ha recordat que aquesta “situació injusta es repeteix des de fa massa anys” i ha assegurat que les circumstàncies actuals de crisi econòmica i sanitària “han d’accelerar aqueixa reforma”. “No podem ignorar que la Comunitat Valenciana parteix d’una situació de desavantatge a l’hora de recuperar-se després de la pandèmia, atés que, a causa del sistema de finançament autonòmic, no pot destinar els mateixos recursos a sanitat i serveis socials que sí que poden unes altres comunitats”, ha afegit al mateix temps que ha reivindicat la “unitat de tota la societat valenciana” per veure complida aquesta reivindicació històrica.

Carles Fons, en representació d’Unides Podem ha manifestat que “reivindiquem un finançament just i, en aquesta línia, la proposta de Pressupostos Generals d’Estat són els primers que trenquen amb l’infrafinançament de la Comunitat. El finançament és una reivindicació històrica del nostre poble, al voltant de la qual cal forjar una unitat de forces polítiques i agents socials valencians que facen possible la millora el sistema. Per descomptat, des d’Unides Podem, volem que els diners que ens corresponen s’inverteixen en un escut social i de reindustrialització”.

Related Articles

Back to top button