EUPV trasllada a Brussel·les el PAI de Benimaclet alertant de l’onada d’especulació urbanística al País Valencià

L’eurodiputada d’Esquerra Unida Marina Albiol ha denunciat davant la Comissió Europea el projecte d’actuació urbanística que es preveu portar a terme a Benimaclet, i que suposaria la construcció de fins a 1.350 noves vivendes i torres de fins a 30 alçades. Segons Albiol, “el projecte contravé les indicacions reflectides a l’Informe Auken de 2009, que va deixar en evidència el perniciós model urbanístic del País Valencià. Ara, tants anys després i quan pensàvem que aquell model especulatiu i destructor havia quedat enrere, ens trobem que suposades forces de progrés que havien de garantir un canvi de paradigma urbanístic el que estan fent és una clara marxa enrere impulsant diversos PAI i enfrontant-se a la societat civil organitzada que lluita per un model sostenible”.

Tal i com trasllada Marina Albiol en una pregunta adreçada a la Comissió Europea, “el PAI de Benimaclet comença per desoir la veu dels veïns del barri plasmada en les propostes al procés de participació que es va portar a terme: l’empresa que l’impulsa descarta reduir l’edificabilitat, i la Regidoria d’Urbanisme sosté que no es pot desclassificar el terreny afectat, tot i que han passat dècades des de la seua classificació i a la zona no s’havia desenvolupat cap actuació. Tot això creiem que contravé també el Conveni d’Aarhus sobre accés a la informació, participació del públic en la presa de decisions i accés a la justícia en materia de Medi Ambient”.

Igualment, l’europarlamentària d’EUPV recorda a la Comissió Europea que el paisatge d’horta tradicional valenciana deu protegir-se, tal i com assenyala l’Informe Dobris elaborat per l’Agència Europea de Medi Ambient: “Aquest PAI és una agressió clara contra el paisatge i el patrimoni de l’horta en un dels punts on més s’hauria d’incidir en l’esmortiment de l’impacte urbà sobre els horts tradicionals, i un evident pas enrere en la lluita contra el canvi climàtic. Recolzar un projecte urbanístic d’aquestes característiques, com fa el regidor d’Urbanisme del PSOE, suposa obrir una porta a la proliferació de plans constructius agressius i irreversibles. I la societat valenciana no va fer fora l’anterior govern per a repetir les errades que han destruït el patrimoni cultural i natural i que ens han empobrit per a afavorir les elits immobiliàries”.

Albiol subratlla que “hem d’alertar les institucions europees de la deriva que comencem a patir al País Valencià. El 2009 es van aprovar a Estrasburg una sèrie de mesures contra l’urbanisme depredador, i passats uns anys de recessió urbanística ens trobem un autèntic rebrot dels projectes especulatius amb l’aprovació de nous PAI a diverses comarques que tornen a amenaçar el territori, el medi ambient, els recursos i fins i tot la convivència. Torna a planar sobre les ciutadanes i ciutadans del País Valencià l’amenaça d’un model que promet beneficis immediats però que encobreix la ruïna a mitjà termini, i ara no és el PP qui governa”.

Related Articles

Back to top button