Sixto pregunta sobre les obres pendents per a evitar catàstrofes com la ‘pantanà’

  • El diputat recorda que les obres de la presa van finalitzar en 1995, però altres infraestructures no han sigut executades encara

El diputat d’EUPV en el Congrés, Ricardo Sixto, ha portat a la Cambra Baixa la situació d’abandó que pateix la zona de la Ribera del Xúquer, en concret l’entorn de la presa de Tous. “El passat 20 d’octubre es van complir 35 anys de la terrible ‘pantanà’ que va arrasar 30 pobles i va provocar la mort de vuit persones i milers de damnificats al llarg de tota la comarca de la Ribera, una tragèdia que ha quedat en la retina dels valencians i que desitgem que no es repetisca”, ha apuntat Sixto.

L’any 2000 es va aprovar un pla contra inundacions en la Ribera del Xúquer, redactat per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, amb actuacions urgents ja projectades i previstes per a evitar catàstrofes com la provocada pel trencament de la presa de Tous. Les obres de la presa van finalitzar en 1995, però altres actuacions i infraestructures no han sigut executades encara.

“En complir-se aquests dies 35 anys del trencament de la presa de Tous, s’ha pogut fer balanç i comprovar les actuacions urgents incloses en aquell pla que no han sigut desenvolupades”, ha assenyalat el diputat valencià, qui ha concretat que aquest pla arreplegava la construcció dels embassaments de laminació d’Estubeny en el riu Sallent, Montesa en el riu Cànyoles i Marquesat, en el riu Magre, i la millora del drenatge sud de la Marjal i el condicionament del Xúquer entre Carcaixent i l’AP-7. Segons algunes estimacions, aquestes infraestructures i actuacions significarien una inversió de 750 milions d’euros.

Ricardo Sixto també ha recordat que encara està pendent des de fa anys la presa de Vilamarxant para laminar una possible avinguda del riu Túria i evitar una altra catàstrofe com la gran riuada de València en 1957. “És una obra amb una importantíssima afectació en un entorn molt utilitzat per l’home en el qual fins i tot existeixen moltes residències, a les quals hauria d’adaptar-se qualsevol replantejament d’aquests vells projectes”, ha indicat.

“Sabem que es van fer coses però no tot el previst per a evitar que torne a succeir una tragèdia com la qual va viure la Ribera en 1982 i hi ha certes prioritats que no es poden demorar en el temps”, ha conclòs.

Pe. 52187 OBRAS SIN ACABAR PRESA DE TOUS

 

 

Related Articles

Back to top button