Festes d’Alzira

Un any més, tornen les Festes d’Alzira, unes festes de celebració col·lectiva de la ciutat, una festa que des d’EUPV sempre l’hem reivindicada oberta, popular i participativa, on el protagonisme siga del conjunt de la ciutadania i on càpiguen totes les persones i entitats associatives.

Des de la nostra presència política i institucional impulsem la denominació oficial de Festes d’Alzira, on cabem totes i tots, també els que no pertanyen a cap grup religiós. Això sembla que li molesta a la dreta alzirenya que, recordant el confessionalisme tardofranquista, utilitza les festes de tots els alzirenys i alzirenyes per a amagar les solucions que des del govern estem donant als problemes reals de la ciutadania, així com les polítiques que s’han aconseguit posar en marxa de la mà de la nostra participació en el govern municipal.

Resulta patètic vore a algunes persones que, fent exercici de la seua hipocresia, utilitzen processons i la religió com una manera més de figurar i traure rèdit polític, atiant l’odi contra els que pensem diferent a la “seua” tradició, propagant mentides i fent por dient que “mos volen llevar Sant Bernat”. L’únic que pretenen és estigmatitzar i fomentar l’odi contra els que són coherents amb el seu pensament i donen la cara per transformar la societat duent el seu programa polític a les institucions.

Les Festes d’Alzira han de ser de tots els alzirenys i alzirenyes, creguen en allò que creguen o deixen de creure. S’han fet alguns canvis en la línia de ser més obertes i participatives, com la creació d’una comissió plural de festes. Però encara tenim un Ajuntament que participa en misses i processons, vulnerant el principi d’aconfessionalitat de les institucions públiques que diu la Constitució.

Des d’EUPV, que creiem en la llibertat religiosa i l’aconfessionalitat, no assistim ni assistirem com a càrrecs electes a cap missa o processó religiosa. Els que ho fan, a més a més, separen de forma elitista el poble i la Corporació Municipal, i li atorguen a aquesta darrera un protagonisme que no toca i que l’han de tindre les entitats i associacions vinculades a la cultura popular, les autèntiques protagonistes de la Festa.

Des d’EUPV ens preguntem per què no s’ha fet res al respecte fins ara, per què en aquests quasi 40 anys de democràcia s’ha continuat mantenint aquest model tancat i caduc i cap força política al consistori, fins l’arribada d’EU a l’Ajuntament, ha encetat el debat sobre les Festes d’Alzira. Aquesta denominació ha sigut també tradicional, i fins i tot, l’oficial.

Debatre s’ha de debatre de tot, això és la política. Però per què costa tant tindre segons quins debats a la nostra ciutat? Un debat que deuria de produir-se a fons, obert i plural sobre el model -i per què no la denominació- de les Festes. En molts municipis aquesta rèmora del nacionalcatolicisme ha sigut superada, per què no en el nostre? Sense anar més lluny, a Sueca es denominen “Festes Majors” o a Alginet “Festes d’Agost”, on fa temps que es va introduir aquest forma més integradora (mentre que els catòlics l’han dedicada a les seues veneracions). A l’Alcúdia cap grup polític assisteix a misses o processons.

Des d’EUPV creiem en un altre model de Festes, que siguen més participatives i integradores, i liderades per la societat civil i les entitats culturals de la ciutat que treballen dia a dia de forma desinteressada per una cultura viva i activa. Unes festes respectuoses amb la religió i la cultura, clar que sí, i que fomenten valors com la igualtat de gènere i, sobretot, amb caràcter obert, plural i participatiu.

Visquen les Festes d’Alzira! I cadascú que les celebre a nom de qui vulga.

Patrícia Martinez
Coordinadora d’EUPV d’Alzira

Related Articles

Back to top button