Els magistrats Martin Pallin i Joaquim Bosch debaten sobre corrupció en un multitudinari acte a València organitzat per l’Institut d’Estudis Polítics

L’Institut d’Estudis Polítics ha organitzat un multitudinari col·loqui a València per debatre al voltant de la lluita contra la corrupció, que ha comptat amb la participació dels magistrats José Antonio Martin Pallin i Joaquim Bosch. Durant l’acte s’han presentat també els respectius llibres dels magistrats, referents pel compromís amb el progressisme i la lluita pels drets de totes les persones.

L’Institut d’Estudis Polítics, fundació d’Esquerra Unida, ha organitzat un multitudinari acte a València al voltant de la lluita contra la corrupció al nostre territori. Per a l’ocasió, s’ha comptat amb la participació de dos referents en la matèria, els magistrats José Antonio Martin Pallin i Joaquim Bosch.

El col·loqui – debat, que ha rebut una assistència molt notable al CM Rector Peset de València, s’ha desenvolupat després de la presentació dels respectius llibres dels ponents. Les obres, referents en l’àmbit temàtic, han estat publicades durant aquest any: La guerra de los jueces (Catarata, 2022) i La patria en la Cartera (Ariel, 2022).

L’obra de Martin Pallin versa al voltant de la ingerència dels jutges en l’esfera política actual, “un fenomen preocupant, que ha començat a proliferar a inicis d’aquest segle”, indica l’autor. Martin Pallin centra la seua obra en l’anomenat lawfare, un fenomen basat en l’excessiva instrumentalització de la justícia per part de l’esfera política, la permissivitat d’alguns jutges amb aquesta mena de pràctiques i, finalment, la propagació per part dels mitjans de comunicació d’un discurs fals en nom d’interessos propis. Martin Pallin, que ha estat fiscal i  magistrat al Tribunal Suprem, lliura el seu llibre mitjançant l’anàlisi de diversos casos judicials de gran transcendència al nostre país.

Joaquim Bosch, per la seua banda, analitza la corrupció a Espanya des d’un punt de vista multidisciplinari i tracta esbrinar les singularitats del fenomen al nostre país. El seu mètode d’investigació barreja disciplines com ara la història, el dret, la política criminal, l’ètica o la sociologia. “Resulta curiós observar com la corrupció s’ha assumit amb naturalitat per part de la societat espanyola com a una de les nostres particularitats, cosa impensable en altres països europeus”. Bosch sosté la tesi que és durant la dictadura de Franco quan la corrupció adquireix dimensions institucionals, que han perdurat fins als nostres dies.

Institut d’Estudis Polítics

L’Institut d’Estudis Polítics,  la fundació valenciana que impulsa Esquerra Unida,  pretén promoure el sosteniment d’estudis, investigacions i activitats de caràcter públic engegades per a assolir el desenvolupament de la llibertat, la igualtat i la justícia social.

Durant la pandèmia, l’activitat de l’entitat va consistir a organitzar tota mena d’actes en línia. D’aquesta forma, va oferir una àmplia i qualitativa oferta d’activitats culturals amb gran valor pel que fa al seu discurs intel·lectual. Sens dubte, una ferma aposta per la divulgació política en un moment clau per a la societat valenciana. Alçades les restriccions pròpies de la pandèmia, els actes han passat a celebrar-se en format presencial, omplint setmana rere setmana infinitat de sales i salons d’actes. 

Els actes de l’Institut d’Estudis Polítics compten amb participants i ponents de luxe, no debades, la darrera presentació n’és bon exemple. Durant les últimes convocatòries s’han tractat temes de diferents àrees socials d’actualitat, com ara el decreixement i la salut, la proliferació dels discursos de l’extrema dreta, la reforma laboral o la pujada dels preus de l’energia. Per a l’enllestiment del seu programa, la fundació ha comptat amb veus expertes com l’assagista i professor Enrique Javier Díez Gutiérrez, la investigadora Ana de la Rosa, o la doctora en pedagogia Carmen Agulló.

Related Articles

Back to top button