ESQUERRA UNIDA APOSTA PER L’EIXIDA D’ESPANYA DEL TRACTAT DE LA CARTA D’ENERGIA EUROPEA PER SER UN OBSTACLE PER LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA

Esquerra Unida del País Valencià insta el Govern d’Espanya a eixir immediatament del Tractat de la Carta de l’Energia de forma unilateral o bé coordinadament amb altres països per facilitar la transició cap a un sistema energètic sostenible econòmicament i mediambientalment.

Per mobilitzar el Govern i l’opinió pública es presentarà durant els pròxims dies mocions en aquest sentit a tots els municipis a on EUPV té representació institucional o col·lectius.

Un acord que només garanteix els beneficis empresarials

Cal recordar que en 1994 Espanya va ratificar la seua adhesió al Tractat de la Carta de l’Energia (TCE), un acord multilateral de protecció de les inversions en el sector energètic del qual formen part altres 52 països, a més de la Unió Europea (UE) en el seu conjunt. Aquest Tractat està tenint un efecte devastador, ja que obstaculitza la transició energètica, limitant el desenvolupament de polítiques socials i endeutament de les arques públiques dels Estats després de perdre les demandes interposades per empreses energètiques o fons internacionals d’inversió.

A banda de garantir guanys astronòmics a les empreses energètiques enfront dels pressupostos dels Estats el TCE manté un sistema jurídic propi a on eixes grans empreses poden denunciar els governs quan consideren que amenacen els seus beneficis empresarials (els Estats no poden, per contra, denunciar la part empresarial) sent les sancions multimilionàries imposades pel tribunal ad hoc (mecanisme de resolució de controvèrsies inversor-Estat o ISDS, per les seues sigles en anglés). De fet Espanya és l’Estat amb més demandes pels canvis a les bonificacions a les renovables que es van produir entre 2008 i 2014. Fins al dia de hui la suma total reclamada supera els 10.000 milions d’euros. A aquesta xifra cal afegir els costos dels laudes i de la defensa, que ja ascendeix a quasi 70 milions d’euros. Quantitats que s’assumeixen amb els diners dels i les contribuents a través dels pressupostos generals de l’Estat.

Actualment el TCE es troba immers en un procés de modernització sota l’objectiu d’alinear-lo amb l’Acord de París. Ja s’han celebrat huit rondes de negociació que no han donat cap resultat per a posar fi a la protecció dels combustibles fòssils, eliminar el mecanisme de resolució de controvèrsies ISDS i incorporar mecanismes d’acció climàtica vinculants. En aquest sentit, el 13 de febrer de 2021, el Govern d’Espanya va advertir la Comissió Europea que si la modernització fracassa l’única via possible serà l’eixida. Anteriorment. En aquest sentit, el Govern d’Espanya ha reconegut que el Tractat “no és compatible amb l’Acord de París, signat en 2015, ni amb el recent Pacte Verd Europeu, ni amb l’objectiu de neutralitat climàtica abans de 2050”.

Aquesta proposta serà presentada davant tots els ajuntaments a on Esquerra Unida del País Valencià tinga representació institucional o bé mitjançant una proposta de moció en aquells pobles i ciutats a on existisca un col·lectiu d’EUPV.

Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat d’EUPV

Related Articles

Back to top button