Es constitueix l’intergrup parlamentari valencià de Pau i Llibertat per al Poble Sahrauí

L’intergrup parlamentari de Pau i Llibertat per al Poble Sahrauí format a les Corts Valencianes comptarà amb Estefania Blanes, del grup d’Unides Podem – Esquerra Unida del País Valencià, com a presidenta. A la primera reunió amb la delegació sahrauí al territori valencià han assistit representants dels grups d’Unides Podem, Compromís, PSPV-PSOE, Ciutadans i Partit Popular.

La primera reunió de l’intergrup de Pau i Llibertat per al Poble Sahrauí ha comptat amb la presència d’Habibulah M. Cori, delegat Sahrauí a la Comunitat Valenciana, Shaba Messaud, Responsable de Drets Humans i Recursos Naturals de la representació del Front Polisari en Brussel·les, i Said Amidan, periodista d’Equipe Media a les zones ocupades del Sahara.

Durant la trobada s’ha tractat amb especial èmfasi el context de preocupació actual pels acords pesquer i agrícola entre la Unió Europea i el Marroc que inclouen el territori del Sàhara Occidental. La delegació Sahrauí, així com el Front Polisari, els considera il·legals i argumenta que vulneren el dret del poble sahrauí de disposar lliurement dels seus recursos naturals i la seua explotació. De fet, el Tribunal General de la Unió Europea s’ha pronunciat ja en dues sentències sobre la legalitat dels acords, i dona la raó al Front Polisari.

Shaba Messaud ha traslladat que “no tenen res en contra dels actors econòmics europeus ni de les flotes pesqueres”. “No estem en contra que s’exploten els recursos naturals, estem en contra de l’espoli i que es faça sense el nostre consentiment”.

Des dels grups parlamentaris s’ha mostrat la preocupació per la situació al territori del Sàhara Occidental: per la repressió que s’exerceix als territoris ocupats, contra periodistes i també contra activistes com Sultana Jaya. D’aquesta forma, s’ha reivindicat una major visibilitat als mitjans de comunicació per combatre el silenci mediàtic que pateix un conflicte armat que començà fa ara un any. Així mateix, s’ha proposat la possible presentació d’una Proposició No de Llei (PNL) perquè els drets humans estiguen presents en l’actualitat mediàtica.

Finalment, s’ha destacat la importància de la sensibilització de la població sobre el conflicte sahrauí, i la transcendència de programes com ara “Vacaciones en paz”, que consisteix en l’acollida de xiquetes i xiquets sahrauís entre deu i dotze anys per part de famílies residents a Espanya durant els mesos d’estiu. A més a més, l’àmbit educatiu esdevé essencial pel que fa a la sensibilització amb el conflicte, i durant la reunió s’ha proposat incloure unitats didàctiques relacionades als programes educatius.

Related Articles

Back to top button