Unides Podem – Esquerra Unida reclama el traspàs de la competència de rodalies per a 2022 davant les deficiències del servei

Amb un cúmul de problemes als rodalies valencians, i després d’anys reivindicant la gestió, aquesta podrà passar a mans autonòmiques

Esquerra Unida ha impulsat la proposta perquè es puga debatre amb el govern estatal i s’incloga als Pressupostos Generals de l’Estat de l’any 2022. Es preveu el traspàs de la competència, les línies pressupostàries associades i el personal, actualment dins d’Adif. Els problemes amb el servei de rodalia al País Valencià venen de lluny, però els darrers temps s’havien intensificat, fins i tot donant peu a protestes ciutadanes l’any passat.

Malgrat tant de temps reivindicant la competència i tot i estar prevista a l’Estatut d’autonomia, el servei continuava sent gestionat per l’Estat. Des de la formació d’esquerres anaven reivindicant un nou model de rodalia amb capacitat per vertebrar el territori, reduir l’ús del vehicle privat i que estiguera centrat en les necessitats del poble valencià, entenent que cal una gestió directa per a prioritzar aquest servei davant l’alta velocitat, el qual ha rebut en els darrers anys quatre vegades més inversió que el servei de Rodalies.

Per a Cristian Veses “amb els recursos suficients, la Generalitat Valenciana està preparada per a gestionar el servei de Rodalies des de l’entitat FGV”, el responsable d’acció política d’EUPV ha declarat que “una gestió més propera al territori amb millor coneixement de les necessitats donaria millors inversions i finalment una millor qualitat del servei”.

La pèrdua constant d’usuaris als rodalies valencians feia mostra del maltractament sistemàtic i la desastrosa situació: la reducció de freqüències, les cancel·lacions i problemes constants amb la puntualitat, havien augmentat la desconfiança entre la ciutadania. Aquesta degradació del servei venia donant-se per mancances estructurals i per l’infrafinançament valencià, qüestions que s’hauran d’abordar juntament amb el traspàs competencial.

Related Articles

Back to top button