Roser Maestro registra una sol·licitud d’Unidas Podemos perquè el Congrés debata en breu la iniciativa de les Corts perquè la Constitució reconega el Dret Civil valencià

La diputada valenciana d’Esquerra Unida, que ha formalitzat la petició al costat de representants de l’Associació de Juristes Valencians, assenyala que “parlem d’un tema vital per al País Valencià ja que perpetuar la situació actual redueix la capacitat legislativa de les nostres institucions, és una qüestió de justícia històrica”

La diputada valenciana d’Esquerra Unida, Roser Maestro, ha registrat aquest matí en nom del grup d’Unidas Podemos una sol·licitud dirigida a la Mesa i a la Junta de Portaveus perquè des de totes dues instàncies del Congrés es “remeta al Ple amb caràcter immediat” la “Proposició de Llei 101/000003, de Reforma de la disposició addicional segona de la Constitució Espanyola per a la reintegració efectiva del Dret Civil valencià, presentada per la Comunitat Valenciana-Les Corts”.

La proposta va signada per la totalitat de les diputades i diputats del País Valencià d’Unidas Podemos i en ella detallen que d’aquesta manera es “possibilitarà la recuperació efectiva d’una competència acordada per les Cambres fa més de 15 anys amb l’aprovació de la Llei orgànica 1/2006, i que per part del municipalisme, la societat civil i les Corts Valencianes es reclama amb insistència i raonabilitat per a garantir l’autogovern valencià”.

Roser Maestro explica que “parlem d’un tema vital per al País Valencià ja que perpetuar la situació actual tal com està redueix la capacitat legislativa de les nostres institucions”.

“Per això -indica la diputada d’IU-, entenem que no pot haver-hi més demores i que el tràmit d’urgència per a la reforma ha de posar-se en marxa aquest mateix any. És una qüestió de justícia històrica i continuarem lluitant per això”.

Maestro va registrar físicament aquesta sol·licitud acompanyada per representants de l’Associació de Juristes Valencians -entre ells/as el seu president, José Ramón Xirivella- un dels grups de la societat civil que més activament porta impulsant des de fa anys les reformes necessàries.

La diputada assenyala que “la societat valenciana entén de manera absolutament majoritària que és inajornable que la Constitució Espanyola incloga en el seu text la reintegració del Dret Civil Valencià”. L’article 149.1.8 del text constitucional estableix que la competència en matèria civil és exclusiva de l’Estat, excepte per a aquells territoris on es reconeixen drets forals o especials, com Navarra, Euskadi o Galícia.

José Ramón Xirivella comparteix aquesta opinió i postil·la que “aquesta iniciativa ha de ser un exemple d’adequació de com s’adapten a la Constitució reivindicacions injustament ajornades”.

Related Articles

Back to top button