Unides Podem demana actuar ja per a aconseguir la reciprocitat dels mitjans de comunicació públics amb els quals compartim llengua

Estefanía Blanes: “és el moment de crear definitivament un sistema de reciprocitat amb tots els mitjans de comunicació, que garantisca el dret a viure en la llengua i la cultura pròpies a totes i tots els habitants dels territoris en llengua catalana.”

Estefanía Blanes León, portaveu adjunta del Grup Parlamentari Unides Podem en les Corts ha anunciat la presentació d’una bateria d’iniciatives parlamentàries a favor de la reciprocitat dels mitjans de comunicació del nostre àmbit lingüístic (televisió, ràdio, plataforma digital, etc,), l’objectiu és “consolidar el compromís de les administracions amb la reciprocitat i dur a terme les actuacions necessàries per a fer-la efectiva, és una qüestió de voluntat política”, entre les actuacions, ha apuntat la portaveu adjunta, “el que toca ara és preparar tècnicament la instal·lació actual per a ampliar el nombre de canals i que es recupere el canal múltiplex que es va suprimir en 2014 perquè tots els canals de les diferents cadenes autonòmiques públiques puguen veure’s sense dilació, l’important és que arriben a tots els territoris de parla catalana.”

Per altra banda, Blanes ha apuntat que “és necessari que la legislació s’adapte en allò que siga necessari per a fer-ho efectiu”, la diputada d’esquerres s’ha referit per exemple, al fet que “no es pot permetre que s’utilitze una part important de l’espai televisiu perquè ho exploten canals privats, mentre es priva a la població del dret a desenvolupar-se en la seua llengua i la seua cultura amb els canals públics”, en concret, “som l’única autonomia que imposa per llei que almenys dos de cada quatre canals ha de privatitzar-se, i canviar això depén directament de la voluntat política”, ha dit.

A més, Estefanía Blanes ha informat que “hem demanat còpia de les concessions administratives a les empreses privades per a l’explotació d’aquests canals, volem saber en quines condicions s’han atorgat i si s’està complint o no” i ha afegit “per descomptat, si les empreses privades no estan complint amb les seues obligacions demanarem la resolució de les concessions i la recuperació d’aquests espais per a generar el sistema de reciprocitat esmentat.”

Una altra de les iniciatives dutes a terme per Unides Podem-Esquerra Unida ha sigut la presentació d’una PNLl en Les Corts Valencianes, aquesta proposta impulsada per Estefania Blanes i Pilar Lima pretén avançar-se i donar solució a les dificultats tècniques i legislatives que puguen sorgir. En paraules Lima, síndica del grup parlamentari, “és moment d’actuar de manera decidida, amb l’objectiu de posar en marxa la reciprocitat completa dels mitjans audiovisuals de llegua comuna i passar de les intencions als fets” pel que ha afegit “la nostra proposta marca els passos que entenem cal donar, perquè en aquest tema arribem tard”.

Finalment, Lima ha volgut recordar que “la reciprocitat en tot el territori de l’àmbit lingüístic català és una reivindicació social que des dels anys 80 ha anat creixent en intensitat amb constància i persistència, impulsada per la pràctica totalitat de les entitats que treballen per la llengua i la cultura pròpies en tot el territori d’aquest àmbit lingüístic, com Acció Cultural del País Valencià i més recentment Reciprocitat Ara i FOLC, entre altres”, per a Blanes “gràcies a aquest moviment social la reciprocitat pot convertir-se en una realitat molt prompte” perquè ha afegit “aquest gran suport social demostra l’existència d’una base potent, d’una realitat lingüística i cultural que, d’una banda, ens exigeix als poders públics a respondre, i per un altre, garanteix una audiència molt important per als canals del futur sistema de reciprocitat en tots els territoris de parla en català” sense oblidar que “suposa una oportunitat de mercat per al sector audiovisual, podent convertir-se en un potent impuls econòmic”.

Related Articles

Back to top button