EUPV dóna suport al recurs de la Generalitat davant el Tribunal Suprem per a convalidar el PATIVEL

Cristian Veses: “creiem que el PATIVEL, encara que millorable, és una ferramenta útil per a canviar l’actual model urbanístic depredador per un més sostenible, i no té cap sentit anul·lar-lo exclusivament per motius formals.”

Durant la vesprada d’ahir va tindre lloc una reunió de la Comissió Executiva d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) en la qual es van tractar diversos temes d’actualitat. El primer d’ells s’ha referit a la Sentència dictada per la Secció Primera de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJ), per la qual s’anul·la el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral de la Comunitat Valenciana (PATIVEL) per motius formals.

Sobre aquest qüestió, Cristian Veses, Responsable d’Acció Política d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), ha manifestat que “lamentem molt el canvi de criteri del TSJ amb el PATIVEL respecte de la seua pròpia jurisprudència anterior, i esperem que el Tribunal Suprem accepte el recurs de cassació de la Generalitat i ratifique la plena vigència d’aquest instrument de protecció mediambiental de la costa valenciana”, per a Veses “la sentència no entra a valorar el fons del PATIVEL i l’anul·la per qüestions purament formals, però és que fins i tot aquests arguments són rebatibles si atenem el vot particular de la pròpia sentència, que considera que el PATIVEL podria continuar vigent.”

D’altra banda, Veses ha volgut mostrar la preocupació de la formació d’esquerres afirmant que “l’anul·lació del PATIVEL ens deixa en una situació complicada perquè genera una inseguretat jurídica molt important, un caos del qual es poden aprofitar els promotors dels projectes d’especulació urbanística que continuen sorgint, com a Orpesa, on sembla que es vol aprofitar la creació d’un centre d’interpretació de tortugues per a la nova construcció d’urbanitzacions residencials i un hotel, afectant un espai natural protegit com és el paratge Bellver a l’entorn de la Renegà.”. Al que el responsable d’esquerres ha afegit, “casos com aquest ens recorden que al País Valencià continuem construint a un ritme major del que creix la població, la qual cosa demostra que el sector de la construcció continua apostant per l’especulació residencial i no per models sostenibles mediambientalment, la qual cosa ens obliga a anar cap a instruments i plans d’ordenació territorial de màxims, on l’única prioritat siga la defensa del nostre litoral i de tot el territori valencià enfront de l’especulació i la rajola”, ha dit.

En aquest sentit, el responsable d’acció política de la formació d’esquerres ha volgut manifestar que “el PATIVEL mai va ser la nostra proposta de màxims perquè deixava la porta oberta al fet que alguns <macroprojectes> d’especulació urbanística continuaren el seu camí, com és el cas del PAI Sant Gregori de Borriana”, per això, Veses ha finalitzat dient que “en la mesura en què la sentència no entra en el fons sinó que es queda en la forma, des d’EUPV creem que en el cas que la justícia finalment no convalide el PATIVEL per defectes de forma l’única eixida és esmenar-los, millorar el document amb una completa protecció integral del litoral i aprovar-lo de nou per la via d’urgència, perquè en el termini d’un any tinguem el PATIVEL definitiu aprovat, abans que l’especulació capitalista continue danyant el nostre litoral de manera irreversible.”

EUPV mostra el seu suport a Pablo Hasél i a la despenalització dels delictes d’opinió, i condemna les càrregues policials

D’altra banda, la Comissió Executiva d’EUPV ha volgut valorar la situació de Pablo Hasél, que ahir dimarts va ser detingut i empresonat després de l’entrada dels Mossos d’Esquadra en la Universitat de Lleida mitjançant un fort dispositiu policial, per a Cristian Veses, Responsable d’Acció Política d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), “ahir vam veure una imatge dantesca per a una suposada democràcia moderna, en el qual semblava que Hasél és la persona més perillosa del món quan el seu únic delicte ha sigut escriure cançons antifeixistes i criticant la corrupció en institucions com la corona”, una escena que va tornar a repetir-se a la vesprada amb les càrregues policials en les manifestacions de suport al raper i que la formació d’esquerres ha volgut condemnar de manera rotunda, per a Veses, “hem viscut una mostra més de la contundència amb la qual es respon a les manifestacions antifeixistes, i que contrasta amb la permissivitat amb la qual se celebren manifestacions feixistes en l’Estat espanyol.”

Per això, EUPV ha volgut mostrar el seu “total suport” tant al raper com a les manifestacions convocades a favor de la seua excarceració, i ha incidit en la necessitat de modificar el Codi Penal perquè, en paraules de Veses, “es reforce la llibertat d’expressió i es despenalitze els denominats delictes d’opinió, perquè mai hauríem d’assumir dins de la normalitat democràtica que no s’investigue la més que possible corrupció en la monarquia però s’empresone a qui la critica en les seues cançons” i a ha afegit “però és que no és la primera vegada que passa, plou sobre mullat, perquè són massa les preses i presos polítics per defensar les seues idees i les preses i presos de la cultura per exercir la llibertat d’expressió en l’Estat espanyol.”

Com és conegut, Pablo Hasél ha sigut condemnat per l’Audiència Nacional a nou mesos de presó pels delictes d’enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona, pena que podria elevar-se a més de dos anys perquè la condemna incloïa una multa que el raper s’ha negat a pagar. En aquest sentit, el responsable d’Acció Política d’EUPV ha manifestat que “ens sembla incomprensible que un cantant pague amb més de dos anys de presó per escriure cançons, crear cultura i exercir la llibertat d’expressió.” Per això, la formació d’esquerres ha finalitzat anunciant el seu suport a la petició d’indult per a Pablo Hasél, que Unides Podem ha anunciat que registrarà davant el Ministeri de Justícia.

Related Articles

Back to top button