Esquerra Unida treballarà per la transparència i la rendició de comptes dels fons europeus per a la recuperació

La Comissió Executiva (CE) d’EUPV reunida de manera telemàtica esta vesprada ha valorat, entre altres assumptes, el canvi de paradigma de la Comissió Europea respecte a la manera d’afrontar l’actual crisi econòmica i social derivada de la pandèmia per la COVID-19, basada en augmentar la despesa pública, en contraposició a l’estratègia cruel en la que va afrontrar la crisi-estafa d’orige financer de 2008, fonamentada dogmàticament en les retallades.

Per a Esquerra Unida, la recepta actual és diametralment oposada a les polítiques imposades fins ara, en part pel fracàs demostrat de les polítiques d’austeritat; més despesa pública front a l’austerici que va imposar la troika sobretot als països perifèrics de la UE (Grècia, Portugal, Itàlia i Espanya). Estats sobirans que encara arrosseguem seqüeles per les retallades en els serveis públics i que han estat ocasionades per les polítiques imposades des de la UE durant la darrera dècada, i que han provocat que afrontem la lluita contra el virus SARS-CoV-2 amb unes administracions públiques constrenyides. Precisament per este motiu, els primers Pressupostos Generals aprovats de la coalició entre PSOE i Unidas Podemos-IU posen solució a la deficitària taxa de reposició que passa al 110% en els serveis públics essencials.

Segons ha informat el Ministeri d’Hisenda, a través dels fons europeus “Next Generation EU” a l’Estat Espanyol li corresponen 144.000 M€, dels quals 69.528 M€ pertanyen al Mecanisme de Recuperació i Resiliència, que seran gestionats al 50% entre govern central i CC.AA en funció dels projectes que s’adapten a les àrees prioritàries d’actuació que vindran fixades pels propis Ministeris.

Una inversió pública històrica que en paraules de la Consellera i Coordinadora d’EUPV, Rosa Pérez “ha de servir per a transformar el teixit productiu cap a un model més sostenible basat en una economia verda i digital que reforce d’una manera decida els serveis públics, que en pandèmia s’han demostrat indispensables per a atendre les necessitats i resoldre els problemes de les persones”.

Front a aquest important desafiament en la ràpida i eficient gestió dels ingents fons europeus que arribaran, des del govern del Botànic s’ha creat l’Oficina Valenciana de Recuperació (OVR), de la que EUPV forma part activa, encarregada d’impulsar l’Estratègia Valenciana per a la Recuperació (EVR). Una Oficina que ha d’assumir el repte de fer partíceps els municipis de l’estratègia per tal de fer una equitativa distribució territorial de les inversions, així com d’atendre als principals perjudicats de la crisi econòmica que s’està centrant en les persones treballadores i les xicotetes i mitjanes empreses, evitant així l’absorció dels fons per part de grans corporacions. 

Esquerra Unida també considera insdispensable la transparència de tot el procés, per a què les modificacions de la legislació incorporades en el Reial Decret-Llei 36/2020 que dota d’agilitat la gestió dels fons de recuperació no signifiquen una merma dels mecanismes de rendició de comptes, als quals també s’hauràn d’implementar mecanismes de participació ciutadana per al seguiment de l’execució dels projectes.

Pla de vacunació

La Comissió Executiva (CE) també ha valorat el ritme actual de vacunació que es vorà alentit degut a les pràctiques interessades de les multinacionals farmacèutiques que han desenvolupat la vacuna contra la COVID-19. Cal recordar que aquestes han sigut desenvolupades en gran part gràcies al finançament provinent de fons públics de la UE, i per tant, s’ha de censurar l’actitud de la Presidenta de la Comissió Europea acceptant una rebaixa del 50% de les dosis acordades en els contractes signats que, per altra banda, són totalment opacs.

Des d’Esquerra Unida també es manifesta la reprovació a tota persona que incomplint amb el Pla de Vacunació aprovat pel Ministeri de Sanitat ha rebut alguna dosi saltant-se l’ordre de les fases establertes en base a l’evidència científica per a protegir als grups més vulnerables front a la infecció del virus, i evitar d’aquesta manera les altes taxes de mortalitat i morbiditat, com a principals objectius. Per tant, els casos donats a conèixer pels mitjans de comunicació de les persones amb responsabilitats polítiques que han pogut aprofitar-se del seu càrrec per a vacunar-se quan no els corresponia, han de considerar-se com casos de corrupció i deuen ser cessats o dimitits del seus llocs en les Institucions.

Related Articles

Back to top button