Guanyar demana mesures de suport per al sector hostaler

La plataforma presenta al plenari una moció per tal que l’Ajuntament puga implementar ajudes econòmiques directes però també adaptar mesures ja aplicades a altres ciutats com el suport al servei a domicili.

Les conseqüències econòmiques i laborals de la gestió de la pandèmia de la Covid-19 han sigut demolidores en general, però hi ha sectors més afectats que altres. En este cas el sector de l’hostaleria ha patit i està patint les conseqüències dels tancaments, de la reducció d’aforaments i de les limitacions horàries que, tot i necessàries per a frenar contagis, estan castigant a un sector les dinàmiques del qual difícilment es poden adaptar a estes circumstàncies. Davant d’això Guanyar Alcoi presentarà en el proper plenari la demanda d’implementar mesures de suport tant econòmiques com logístiques per tal de poder fer front a les actuals i complicades circumstàncies. En paraules del regidor Pablo González: “durant anys s’ha apostat pel turisme i per l’oci com a motor econòmic, no podem abandonar ara a les persones que s’hi dediquen. Per això demanem imaginació i bona gestió al govern municipal, que pensen maneres de donar suport al sector que puguen complementar les mesures que s’estan anunciant des del govern valencià i el central. Això sí, sempre amb la protecció a les persones treballadores com a prioritat. Esta crisi no pot ser una excusa per a augmentar, encara més, la precarietat laboral.”

Fa uns dies precisament als mitjans de comunicació el portaveu de la Federació d’Hostaleria de València afirmava que estaven en perill més de 10.000 establiments d’hostaleria a tot el País Valencià, amb el que això suposa de pèrdues de llocs de treball. És un fet molt preocupant perquè afecta milers de treballadores i treballadors, a les seues famílies, i a l’economia i benestar del País Valencià en general per com està tot interconnectat. Per a la plataforma municipalista calen mesures per a protegir a les persones que treballen a este sector, especialment quan les polítiques laborals i econòmiques des de fa dècades han apostat per un model econòmic on l’hostaleria ha ocupat un lloc central. Ara és imperant un canvi de model –d’altra banda reclamat durant anys per diferents agents socials- però cal també no oblidar a les persones afectades.

A la nostra ciutat, encara que ens manquen dades per conéixer l’estat concret en el qual es troba el sector, l’experiència quotidiana ens assenyala que la situació és sagnant i per això considerem que des del consistori s’han de buscar maneres de donar suport a este sector. En este sentit Guanyar Alcoi demana dues vies d’incidència al mateix temps que reclama l’atenció del govern sobre esta realitat:

  • Que s’estudie la viabilitat d’implementar ajudes econòmiques directes a estos establiments, especialment a aquells que presenten pèrdues de negoci significatives. Unes ajudes que hauran d’anar lligades al manteniment dels llocs de treball en condicions de dignitat.
  • Que s’estudie la possibilitat d’afavorir altres maneres de consum basades en el repartiment a domicili i en la recollida a l’establiment.

En este sentit seria bo poder adaptar a la realitat local iniciatives implementades a altres ciutats, com per exemple la mapificació de tots els establiments que romanen oberts amb els seus horaris, serveis disponibles i possibilitats de consum, o l’app “Cuinem i anem” desenvolupada per restaurants de la ciutat de València en col·laboració de la Cdt de València.

Igualment es reclama, en mires a eixa necessitat de posar les bases d’una economia més verda, valorar la pertinença de proveir -i contribuir en l’assumpció dels costos- de recipients i altres estris per al repartiment de menjar a les cases que siguen biodegradables i siguen una opció més neta amb el medi ambient i la salut de les persones. Fins i tot s’hauria d’estudiar la possibilitat de fer servir recipients retornables.

Related Articles

Back to top button