Rosa Albert: “La mala gestió desenvolupada durant anys i els perjudicis generats a la ciutadania fan necessari que s’impose  un canvi  que passa necessàriament per començar a utilitzar eines urbanístiques públiques com és AUMSA; ha arribat el moment de deixar de dependre exclusivament de la iniciativa privada”

La coordinadora d’Esquerra Unida a València, Rosa Albert, ha reaccionat davant l’encreuament de declaracions contradictòries realitzades per l’equip de govern en els últims dies, i en aqueix sentit ha insistit hui en la necessitat de donar una solució definitiva al PAI de Benimaclet: “No hi ha excusa, els veïns i veïnes continuaran defensant una política urbanística que s’allunye dels interessos econòmics de les empreses privades, que pose en valor les propostes derivades de la participació ciutadana i aposte per l’interés col·lectiu, amb un urbanisme no agressiu i que siga capaç d’integrar horta i barri”. Així, ha assenyalat a més que “és hora que l’Ajuntament es pronuncie i mostre un posicionament únic, sobre si està amb els veïns i veïnes o si, per contra, prefereix mantindre la defensa dels interessos privats de les grans empreses constructores”.

La coordinadora d’Esquerra Unida a la ciutat ha recordat que la urbanització del PAI de Benimaclet segueix pendent d’execució des de fa 25 anys, fet que ha condemnat al barri a conviure en un entorn degradat i insalubre i a no disposar d’equipaments com parcs, centres per a les persones majors o espais educatius, esportius i socioculturals. “El passat 26  de gener el veïnat es va mobilitzar i va tornar a exigir un projecte que s’allunye definitivament dels interessos empresarials i on l’edificabilitat es reduïsca notablement, com així ha quedat reflectit en el projecte sorgit de la participació veïnal, on s’aposta per un urbanisme menys agressiu”. 

En aquest sentit, Rosa Albert ha recordat l’existència d’un estudi realitzat per la Universitat de València a proposta de l’Associació Veïnal de Benimaclet i la Plataforma Cuidem, que demostra que el projecte pot ser transformat de manera radical. “Ha arribat el moment de donar solució a aquest bloqueig urbanístic i que el govern municipal es posicione clarament per l’interés de la ciutadania i no per continuar prevalent els interessos privats”, ha explicat. 

Una vertadera aposta per la participació real

Per a Esquerra Unida, ha afegit Rosa Albert, l’aposta per la participació ciutadana ha d’anar molt més allà d’allò estètic: “Exigim una aposta clara per la participació, que  compte amb el teixit social i associatiu de la ciutat i que, per descomptat, tinga conseqüències reals en les polítiques municipals que afecten directament la ciutadania”, ha insistit. 

D’aquesta manera, i en relació al PAI de Benimaclet, la coordinadora d’EUPV a la ciutat ha assenyalat que “el govern municipal no pot donar l’esquena a les propostes desenvolupades pels propis veïns i veïnes i que el mateix Ajuntament ha impulsat. L’objectiu, per tant, ha de ser un PAI més sostenible, on l’edificabilitat no distorsione amb el nucli històric del barri i on el patrimoni cultural i arquitectònic del que va ser horta siga respectat i recuperat”. 

Finalment, Rosa Albert ha recordat a Esquerra Unida sempre ha secundat –des de l’aprovació del PAI en 1994-, la posició del moviment veïnal del barri. Així mateix, ha recordat les reiterades propostes de la seua formació durant anys per que la urbanització del PAI passara a ser controlada directament per l’Ajuntament a través d’AUMSA com a agent urbanitzador públic. “Si això haguera sigut així –ha destacat Albert– la negociació entre l’associació veïnal i l’agent urbanitzador s’estaria desenvolupant des d’una òptica molt diferent, anteposant els interessos generals per davant dels especulatius”.