Cal accelerar la transició cap a les energies sostenibles i canviar el mercat marginalista per un sistema de preus justos de l’energia.

Si una cosa ens està deixant clar la invasió d’Ucraïna per part de Russia és que el mercat de l’energia generada amb combustibles fòssils i nuclears no només és un perill pel nostre Medi Ambient sino també per a l’estabilitat social i econòmica.

La interrupció dels fluxos de gas natural des de Russia i Ucraïna cap a la Unió Europea ha disparat els preus d’aquest combustible i de la energia elèctrica (donat que bona part d’Europa encara genera electricitat a centrals de cicle combinat que utilitzen gas natural per funcionar).

Aquest fenòmen d’encariment sense control dels preus de l’energia s’ha vist reforçat, damunt, pel sistema de mercat marginalista que defensa la Comissió Europea i que no fa altra cosa que incrementar artificialment els preus de totes les aportacions d’electricitat al mercat independentment de si son renovables o no. Paguem energia neta (generada integrament dins les fronteres de la UE) a preu d’energia generada amb gas o fuel (que si està veient-se realment afectada pel conflicte a Ucraïna per la interrupció del fluxe de gas natural des d’eixa zona d’Europa).

Davant això l’Àrea de Medi Ambient i Transició energètica d’Esquerra Unida del País Valencià vol recalcar la necessitat imperiosa d’accleerar la transició cap a les energies renovalbes dins la UE com a mitjà de salvaguarda ambiental i també davant les pressions que puguen excercir països externs i productors de gas, petroli o combustibles radiactius. Pensem que aquest conflixcte ens ha de fer anar amb més decisió cap a una Europa moguda per electricitat renovable i més independent també davant interesos aliens als propis europeus.

Al mateix temps esta transició s’ha d’acompanyar de forma urgent d’una transformació real del mercat de compra-venda d’energia dissenyat per la propìa Unió Europea que està mostrant la seua ineficacia i generant una borsa cada cop més gran de “pobres energètics” a Europa, a Espanya i al País Valencià donat que cada volta més habitatges i empreses es veuen incapaços de pagar el preu que demanen les disitribuidores d’energia elèctrica, gas o combustibles per automoció. El sistema marginalista, que només beneficia a les grans companyies energètiques i està disparant els preus de tot el sector no pot continuar funcionant com si res passara al món, omplint les butxaques d’uns pocs a costa del patiment de molts (la classe treballadora, com sempre).

Una alerta sobre les centrals nuclears

La guerra en Ucraïna ens ha mostrat també com de fragils poden ser infraestructures d’alt impacte ambiental en cas de sofrir danys per cohets, bombes o desperfectes irreparables. Les centrals nucelars estan al centre del debat perque en una guerra es poden convertir rapidament en objectius hipersensibles.

No cal dir que passaria a Europa si un reactor nucelar dels que poseeix Ucraïna fora bombardejat -o, imaginem que foren els 15 que funcionen actualment-. Per tant des d’EUPV entenem que la transició energètica cap a models sostenibles és també una garantia davant possibles conflictes futurs ja que els danys que poden sofrir les instalacions eóliques o solars son inocus pel Medi Ambient i les persones i no comprometen el futur de noves generacions com si ho faria una catastrofe atòmica.

La guerra a l’est d’Europa ens ha mostrat més clarament que mai que les centrals nucelars son vulnerables i que unatac deliberat o per error pot causar uns danys que s’allargarien centenars d’anys després d’acabat el conflicte bélic i molt més enllà de les fornteres marcades als mapes.

Publicaciones relacionadas

Botón volver arriba