COMUNICAT DE JOVES D’ESQUERRA UNIDA DEL PAÍS VALENCIÀ DAVANT LES IMMATRICULACIONS FRAUDULENTES DE L’ESGLÉSIA CATÒLICA

El passat dilluns, dia 24 de gener, l’Església Catòlica espanyola va admetre que ha immatriculat de manera incorrecta, és a dir, que s’ha apropiat sense ser el seu vertader titular, almenys 965 immobles que va posar al seu nom entre l’any 1998 i 2015. Aquest procés, que es va iniciar amb la modificació del Reglament Hipotecari del Partit Popular, ha permés fins i tot que l’Església venguera 122 vivendes i finques que no li pertanyien. En conseqüència, queda sobradament acreditat que aquesta organització religiosa s’ha quedat amb béns que no eren seus i s’ha enriquit amb ells.

No obstant això, les dades del Govern indiquen que van ser prop de 35.000 els béns que ha inscrit en el registre l’Església i altres entitats, com Europa Laica o Recuperando, afirmant que probablement arriben fins les 100.000 immatriculacions. Per tant, com ja han confirmat membres del Govern, és segur que hi haurà més irregularitats que s’aniran coneixent durant els següents mesos.

Aquesta situació és una anomalia democràtica representativa del tracte de privilegi que l’Església Catòlica ha rebut i rep al nostre país. Cal recordar que el 1946, quan el dictador Franco va modificar la llei per a atorgar privilegis a aquesta organització a l’hora de registrar béns immobles, l’Estat espanyol era confessional, però des del 1978 ja no ho és, pel que és encara més greu que Aznar modificara la llei franquista per a donar-ne més facilitats, així com que el PSOE no s’haja decidit mai a actuar fins que hi ha hagut una força política com Unides Podem.

Tot i que aquesta actuació va en la direcció correcta, cal recordar que arriba tard i és insuficient, pel que és necessari que es continue avançant perquè no hi haja cap organització ni cap persona amb un tracte d’excepció al nostre país. Açò és un primer pas dels molts que cal realitzar, però en cap cas és una meta final ni tan sols una situació tolerable des del punt de vista democràtic.

En aquesta direcció, des de Joves d’Esquerra Unida del País Valencià defensem que caminar juntes permet arribar més lluny, pel qual emplacem el Govern espanyol, i més concretament al responsable de la relació amb l’Església, el ministre Félix Bolaños, a col·laborar amb les associacions esmentades anteriorment per trobar una solució igualitària en el tracte que ens situe en un context de normalitat en relació als països del nostre entorn.

Per últim, cal deixar clar que aquest primer pas no és una conquesta del Govern, sinó una conquesta del poble, que ara tindrà 965 béns que havien estat furtats per part de l’Església Catòlica i que, a més, és insuficient que aquesta només retorne el 2,7% dels béns que han registrat, tenint en compte que només s’hagen apropiat de les que es contemplen oficialment. Per tant, la recuperació ha d’anar molt més enllà perquè tots els béns immatriculats d’una manera fraudulenta tornen als seus o les seues propietàries, així com que els de titularitat pública retornen a les administracions per a donar-li’ls un ús social.

Publicaciones relacionadas

Botón volver arriba