Unides Podem-Esquerra Unida reclama l’alliberament de les patents de vacunes contra la COVID-19 i la creació d’una farmacèutica pública per a garantir la seua producció

Esquerra Unida del País Valencià està adherida a la iniciativa ciutadana Europea #Right2Cure (https://noprofitonpandemic.eu/es/) que advoca per l’accés universal als tractaments i les vacunes davant la COVID-19.

La concentració convocada per la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del País Valencià i altres organitzacions adherides es fa coincidir en el Dia Mundial de la Salut, que es celebra cada 7 d’abril des de 1948, en commemoració de la fundació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

La formació d’esquerres fa una crida a participar, respectant totes les mesures de seguretat i d’higiene, en la concentració convocada per la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del País Valencià formada per 36 entitats del País Valencià entre elles EUPV, que tindrà lloc aquesta vesprada a les 19 h. en la plaça de l’Ajuntament on es llegirà el manifest de suport a la iniciativa europea per a arribar al milió de signatures necessàries per a la seua tramitació per la Comissió Europea.

La iniciativa està basada en quatre preceptes, la qual reafirma en la salut per a totes i tots, com a dret universal limitat per les companyies privades que tenen la potestat de determinar qui té accés i qui no a les vacunes a través de les patents, les quals limiten la seua disponibilitat i incrementen els costos. També reclama més transparència en la publicació dels costos de producció, les contribucions amb diners públics per al seu desenvolupament, així com els contractes signats per autoritats públiques, com la Comissió Europea, i les companyies farmacèutiques. Sota la premissa, “fons públics, control públic” la iniciativa #Right2Curedenuncia l’ús privatiu de tecnologies mèdiques desenvolupades amb recursos públics, i reclama el seu ús des dels serveis públics. En definitiva, la pandèmia per la COVID-19 no deuria servir per al lucre de les empreses, i el més greu, a costa de la salut de les persones. Pel contrari, el finançament amb recursos públics deu servir de garantia per a un accés equitatiu basat en la solidaritat per fer front a l’amenaça col·lectiva que suposa el virus del SARS-CoV-2.

Des del govern del Botànic també s’ha promogut la iniciativa per alliberar les patents de les vacunes front a la COVID-19, el passat 26 de febrer el Consell va aprovar una declaració institucional  que reclama democratitzar l’accés a la prevenció i el tractament de la COVID-19 a tot el món promoguda per tres conselleries de manera conjunta, entre les quals es troba la de Cooperació, dirigida per la Coordinadora General d’EUPV, Rosa Pérez Garijo. Per altra banda, des del grup parlamentari d’Unides Podem-Esquerra Unida en les Corts Valencianes també es presentarà una PNL per exigir a la UE que es facilite la producció de les vacunes per part dels Estats i evitar que la malaltia passe a una situació endèmica en alguns països.

Des d’EUPV també es considera necessari desenvolupar una industria farmacèutica pública com l’única fórmula que pot garantir la fabricació de les dosis necessàries de les vacunes per a la seua distribució equitativa. Des de la formació, s’entén que l’alliberament de les patents no és suficient per aconseguir l’objectiu desitjat ja que continuarà creant-se un “coll de botella” i es seguirà amb la dependència de les empreses privades i dels seus interessos. Una proposta que va ser debatuda en el parlament valencià a la que Unides Podem-EU va donar el seu suport.

Publicaciones relacionadas

Botón volver arriba