Joves d’Esquerra Unida del País Valencià es concentra conjuntament amb la plataforma ‘Salvem la Renegà’ per denunciar la destrucció del paratge de la Renegà.

El diumenge 13 de novembre les Joves d’Esquerra Unida ens aproparem a Orpesa (la Plana Alta) de la mà de la plataforma Salvem la Renegà per denunciar una iniciativa escandalosa de greenwashing que té per nom ”Centro de Interpretación Marina” ubicat a la platja de la Renegà. Aquest centre, destinat a allotjar unes tortugues de la Mediterrània en piscines, és l’excusa del grup Bellver i la Fundación Azul Marino, creada expressament, per especular a un dels espais naturals de la costa valenciana amb més riquesa ambiental i paisatgística. La motivació real de l’edificació al mig la serra costanera d’aquest suposat centre d’interpretació, amb cap necessitat pràctica ni mediambiental, pareix que realment és la de construir, a més del dit centre d’interpretació, dos bars/xiringuitos de platja anomenats “ecobars” que utilitzaran descaradament la natura que destrueixen com a reclam d’un model turístic esgotat i que tant ha afectat el territori. El projecte contempla a banda, un hotel de luxe i més edificacions residencials. Per si era poc amb les edificacions, hi haurà tirolines i jocs esportius sota una pinada, al sotabosc de la qual s’ha actuat degradant-ho.

La Renegà és ja una zona d’alta pressió urbanística i un lloc a protegir que s’inclou al voltant de la zona declarada com a LIC i que està connectat forestalment amb el Parc Natural del Desert de les Palmes. No obstant això, el Pla d’Ordenació General Urbana (POGU) de l’Ajuntament d’Orpesa és de l’any 1982 i contempla aquesta zona com a urbanitzable.  La plataforma Salvem la Renegà porta anys de lluita, demanant la protecció de la Renegà com a espai natural i la paralització de les obres davant la repercussió ambiental de l’impacte, així com que una reestructuració del POGU. No obstant des de l’Ajuntament d’Orpesa no s’han sentit interpel·lats per les repetitives denúncies per part de la plataforma. Només el passat divendres 18 de novembre l’Ajuntament d’Orpesa sembla haver fet un pas endavant i segons el diari ‘el Periódico Mediterráneo’ començarà els tràmits per protegir la zona. Les Joves-EUPV esperem que no siguen paraules buides i que de debò l’Ajuntament d’Orpesa actue després de tant de temps mirant cap a altre costat. També volem incidir en el fet que el mal ja està fet ja que part del paratge ja està destruït.

Des de Joves-EUPV ens sumem a les reivindicacions de Salvem la Renegà i les mesures concretes, i insistim en la necessitat de trencar estructuralment amb un model turístic depredador del medi i les persones, i actuar davant les agressions del capital.

Related Articles

Back to top button