Alcoi té un model educatiu que promou la desigualtat

Un 75% dels xiquets i xiquetes matriculats en Infantil, Primària i Secundària ho fan a l’escola concertada, un model que segons els experts pot promoure la segregació educativa.

Guanyar demanarà en el proper plenari un pla de xoc davant aquesta situació anòmala a tot l’estat espanyol.

Aquesta setmana ha finalitzat el procés d’inscripció als centres educatius d’infantil i primària valencians. A Alcoi patim fa anys una situació totalment anòmala en comparació a la resta de l’estat espanyol: el pes de l’escola concertada supera el 75% de les matrícules efectuades. Això com fa anys que es sap, és un element que perjudica l’equitat educativa, sobretot en termes de segregació escolar. Per això Guanyar Alcoi ha demanat repetidament mesures al respecte que no han sigut ateses pel govern municipal del PSOE. Ara ja demana un pla de xoc, doncs segons la seua regidora Sandra Obiol: “mantenir este model dual és sinònim d’acceptar un sistema educatiu desigual i per tant perjudicial per a la vida i el benestar no només dels xiquets i xiquetes sinó de la societat en general. És desesperant veure com un govern del PSOE mira cap a un altre costat davant d’una situació tan greu.”

Les dades de matriculació publicades per la Generalitat Valenciana permeten fer els càlculs ràpidament i el resultat s’evidencia en les següents gràfiques: l’escola concertada a Alcoi és absolutament protagonista de l’educació dels nostres fills i filles.

Al plenari del mes de juny Guanyar Alcoi ha demanat explicacions al govern de Toni Francés per un acord al que es va comprometre el passat abril de 2020, fer una campanya de promoció de l’escola pública donada l’anòmala situació que viu Alcoi amb una taxa de presència molt menor que la mitjana espanyola. Més en concret els punts d’acord foren els següents: (1) Una campanya urgent de comunicació per a la promoció de l’escola pública d’Alcoi davant de la campanya de matriculació del curs 2021-22. (2) Demanar a la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana un pla d’acció consensuat amb l’Ajuntament d’Alcoi per a l’increment progressiu de les places a l’escola pública.

La plataforma municipalista vol saber què s’ha fet i quins han estat els resultats al respecte. Igualment, demanaran un pla de xoc per a incrementar a curt termini les matrícules en l’escola pública. Però les seues demandes no acaben ací, com bé assenyala Obiol: “ja fa anys que demanem que estudien en quina situació està l’educació al nostre poble, no tenim dades d’absentisme, ni de rendiment acadèmic, ni de coeducació, ni d’on es matriculen els xiquets i xiquetes amb més necessitats educatives. Alcoi no està aïllada del món, tenim els mateixos problemes que tenen altres municipis, només que nosaltres no sabem en quina situació ens trobem. I Toni Francés tampoc té massa interés en saber-ho perquè el PSOE d’Alcoi governa per a la gent que té la vida resolta, com ha fet sempre el PP.”

Més informació sobre la relació entre desigualtat i sistema dual: https://fundaciobofill.cat/publicacions/concertada-a-debat-dossier

1 infantil.png2 Primària.png

3 Secundària.png

Related Articles

Back to top button