Una denúncia d’Esquerra Unida Borriana força l’ajuntament a rehabilitar el Molí de la Tanda

Una denúncia feta pel col·lectiu d’Esquerra Unida Borriana ha forçat l’equip de Govern municipal a iniciar un procés per rehabilitar i protegir el Molí de la Tanda (anomenat així popularment tot i que està catalogat oficialment com Antic Molí de l’Hospital).

L’estat d’abandonament, deteriorament i l’acumulació de deixalles perilloses com pneumàtics dins eixe emblemàtic edifici va portar fa unes setmanes a Esquerra Unida a posar en evidencia aquesta situacions i denunciar-la, per escrit i per registre, davant l’Ajuntament que, ara, ha iniciat el procediment per sancionar els propietaris privats de l’edifici i impulsar un procés de rehabilitació i protecció del Molí de la Tanda.

Segons explica Gabriel Ferràndiz, portaveu local d’EUPV, “durant aquesta setmana l’Ajuntament ha comunicat a Esquerra Unida l’inici dels treballs de neteja de la brossa i els residus acumulats allí. Posteriorment, durant el mes següent, es procedirà a tapiar portes i accessos ara oberts a tothom i a desmuntar, catalogar i posar baix la protecció del servei arqueològic municipal la maquinària del molí. També es desmuntarà el forjat interior i el sostre guardant les peces recuperables per a, en un futur, rehabilitar l’edifici amb el seu aspecte original”.

El més important de la denúncia d’Esquerra Unida és el fet que en el termini de 90 dies l’Ajuntament de Borriana s’ha compromés a redactar el projecte de rehabilitació i demolir els edificis annexos sense valor històric i, en un any a comptar des d’ara, a iniciar les obres de rehabilitació del Molí de la Tanda que suposaran una inversió de 600.000 euros (als quals s’han d’afegir els 76.000 euros de totes les operacions anteriors de neteja, desmuntatge i tapiat dels edificis).

Responsabilitzar els propietaris del Molí la Tanda

D’altra banda, l’Ajuntament ha comunicat a Esquerra Unida la voluntat d’imputar les despeses i treballs als actuals propietaris del Molí de la Tanda, l’empresa La Senia S.L., en cas que no actuen ells per realitzar tots els treballs esmentats anteriorment. El consistori els ha donat un termini de temps d’un mes per al·legar allò que consideren oportú davant la decisió administrativa de l’Ajuntament.

“Som conscients que la denuncia elevada per Esquerra Unida ha sigut imprescindible per mobilitzar el Govern local i protegir eixe edifici històric de Borriana com correspon. Moltes vegades no som conscients del poder que té la mobilització social i les denúncies publiques i nosaltres, un partit molt implicat en la defensa del patrimoni històric local, ens sentim molt orgullosos de poder anunciar als veïns i veïnes de Borriana que, ara si, sembla que el Molí de la Tanda se salvarà de la ruïna total a la que el conduïa la desídia dels equips de govern actuals i passats, que havien deixat caure en l’oblit i la misèria aquesta joia arquitectònica i industrial. Tot i això, els borrianencs i borrianenques poden estar segurs que des d’Esquerra Unida, estarem vigilants respecte al compliment d’aquest compromís de rehabilitació que ens han traslladat des de l’Ajuntament”, ha explicat el coordinador local, Cristian Veses.

Show More

Related Articles

Back to top button