Unides Podem – Esquerra Unida presenta una PNL per a la recuperació del tren València – Aranjuez i la prolongació de la línia C3 fins a Camporrobles

La PNL, presentada per la diputada i portaveu adjunta Estefania Blanes, reivindica la vertebració històrica de les comarques de l’interior del País Valencià a través de la línia de mitja distància València – Conca – Madrid. Blanes afirma que “garantir la mobilitat de la gent que viu en zones en risc de despoblació és un dels reptes més importants que hem d’afrontar com a societat i administració pública”.

La PNL, presentada per a ser debatuda al Ple de les Corts Valencianes, ha estat registrada per Estefania Blanes, diputada i portaveu adjunta d’Unides Podem – Esquerra Unida. El text denuncia la clausura del tram entre Tarancón i Utiel, anunciada formalment pel Ministeri de Transports a les administracions locals i autonòmiques afectades la setmana passada, i reclama la seua paralització immediata. Blanes emfatitza que aquest tancament suposa, en la pràctica, la supressió definitiva de la línia ferroviària de mitja distància València – Conca – Madrid, la qual cosa afecta directament el municipi valencià de Camporrobles i els seus habitants, i a les localitats valencianes de la zona.

“D’una banda, s’impedeix que els habitants del municipi puguen desplaçar-se de manera directa fins a Utiel, Requena i València per a cobrir necessitats bàsiques (assistència sanitària, tràmits administratius, desplaçar-se a universitats i centres formatius…): d’altra banda, també perden la seua connexió amb Conca i tots els municipis del traçat, amb els quals es guarda una històrica connexió social i econòmica, i amb la pròpia capital de l’Estat espanyol”, afirma Blanes, per tant “no podem estar d’acord amb el seu tancament i volem que l’administració valenciana defense la seua continuïtat”.

La necessitat de rehabilitació de certs trams del traçat contrasta amb la realitat de la línia ferroviària en el seu tram entre Camporrobles i Utiel, que es troba en un estat de conservació adequat per a continuar en servei. De fet, l’estació de Camporrobles disposa de dues vies útils i andanes, i es troba en un estat perfecte de conservació i manteniment, tenint una sala àmplia, lavabos i màquina expenedora de bitllets. “Amb una escassa inversió, podria garantir-se la inclusió de l’estació de tren de Camporrobles en el nucli de rodalia de la línia C-3, prolongant així el recorregut des d’Utiel”, assegura Blanes. La diputada indica, a més, que “la integració en la xarxa de rodalia en cap cas és incompatible amb mantindre en funcionament la línia ferroviària de mitja distància València-Cuenca-Madrid, són serveis complementaris perquè responen a necessitats de mobilitat diferents però igualment importants”.

Des d’Unides Podem – Esquerra Unida s’indica, a més, que aquesta situació es podria revertir amb el finançament provinent dels fons Next Generation ja que, com indica el propi govern estatal, tenen com a objectiu millorar les connexions de transport públic per a garantir l’accés a una mobilitat sense obstacles, i l’orientació de les inversions cap a mitjans de transport més sostenibles com el ferrocarril. “Malgrat això, en la línia ferroviària 03-310 Aranjuez-València Font de Sant Lluís no s’han realitzat inversions ni rehabilitacions importants en les últimes tres dècades. De fet, els desperfectes provocats per la tempesta Filomena, sumats a aquesta falta d’inversió acumulada, han suposat que el tram entre Utiel i Conca es trobe tancat des del 8 de gener 2021”, denuncia la diputada.

Per a Blanes, les conseqüències per als municipis afectats són “molt negatives i inacceptables”, ja que es provoca per a ells un aïllament ferroviari que accentua el risc de despoblació de la zona. “Més enllà de la rendibilitat econòmica, el tren té una funció social, contribueix a fixar població i a mantindre activitats econòmiques d’una forma mediambientalment sostenible. Garantir la mobilitat de la gent que viu en zones en risc de despoblació és un dels reptes més importants als quals ens enfrontem com a societat i com a administració pública”, afirma la diputada.

Related Articles

Back to top button