Les Corts aproven una PNL per a declarar el Jutjat Privatiu d’Aigües d’Orihuela i Pobles del seu Marc com a Bé d’Interés Cultural

La PNL, presentada per Unides Podem – Esquerra Unida, ha estat aprovada a les Corts Valencianes per unanimitat, durant la Comissió de Justícia, Governació i Administració Local. Des del grup parlamentari celebren la tramitació: “Era un deute històric i un pas necessari”. La diputada i portaveu adjunta del grup parlamentari, Estefania Blanes, insta al Consell a declarar al Jutjat Privatiu d’Aigües d’Orihuela i Pobles del seu Marc com a bé d’Interés Cultural (BIC), perquè posteriorment la protecció s’eleve a l’àmbit internacional, i s’incloga a aquesta entitat en la llista de béns del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.

La PNL, presentada per Estefania Blanes, diputada i portaveu adjunta del grup parlamentari d’Unides Podem – Esquerra Unida a les Corts Valencianes, pretén que el Consell, en l’exercici de les seues competències, declare el Jutjat Privatiu d’Aigües d’Orihuela i Pobles del seu Marc com a Bé d’Interés Cultural (BIC) i que posteriorment, el Govern d’Espanya sol·licite a la UNESCO que incloga aquesta entitat consuetudinària en la seua llista de béns de Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Amb l’aprovació de la PNL, la protecció d’aquest tribunal es pretén equiparat al reconeixement del Tribunal de les Aigües de València i el d’Homes Bons de Múrcia, dues entitats de dret consuetudinari que, amb unes característiques similars, van ser reconegudes en 2009 per la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Actualment, aquesta institució consuetudinària exerceix la seua jurisdicció i govern sobre una extensió de 7.500 hectàrees i més de 1.500 regants. Entre les seues competències, destaquen els temes relatius al repartiment i gestió de les aigües que flueixen pel riu Segura i les seues sèquies, atzarbes, molins fariners, preses, embassaments i altres canals, amb l’excepció dels Canals de Taibilla i del Transvasament Tajo-Segura.

En paraules de la diputada Estefania Blanes, “el Jutjat Privatiu d’Aigües d’Orihuela i Pobles del seu Marc atresora un conjunt de valors i coneixement de referència per a tota la comunitat social i científica, i afavoreix la participació ciutadana, contribuint a la cultura, els costums, i la cohesió social”. Per tant, com indica Blanes, “protegir el Jutjat Privatiu d’Aigües d’Orihuela i Pobles del seu Marc és defensar les tradicions, el patrimoni i la identitat valenciana, però també és garantir el futur sobre la gestió judicial i administrativa de l’aigua i per tant, sobre la conservació del territori i el medi ambient.”

Related Articles

Back to top button