Xàtiva Unida en commemoració als actes al voltant del 8 de març organitza la projecció del documental i col·loqui de “La Presó de les Dones. La Repressió Franquista”

El proper 23 de març, a les 19:30, en la Casa de Cultura (2a planta), de la mà dels seus directors Matilde Alcaraz i Santi Hernández, es podrà veure el documental “La presó de les dones”, dins de la programació cultural de Xàtiva Unida.

“La Presó de les Dones. La Repressió Franquista” és un documental que posa veu i vida a la memòria de les preses valencianes de Franco i visualitza la repressió de gènere durant la guerra civil i la dictadura. I ho fa a través del testimoni dels fills i filles de tres preses que, de menudes, compartiren entre reixes, amb les seues mares, aquells dies d’infern i ignomínia. Recorden experiències mai oblidades, però que durant huitanta anys han mantingut en silenci. Experiències que ens remeten a una història de dolor, de tristesa i de por com la que van viure les seues mares, Àgueda Campos Barrachina, Julia Martín de la Fuente i Francisca Sanchis, les tres preses protagonistes d’este documental. El franquisme va ser clarament antifeminista, les relegaren a ser subjectes de segona. El Franquisme tenia com a objectiu la construcció d’eixa societat patriarcal i misògina

Les dones patiren una repressió doble per ser dones i per pensar diferent, repressió política i de gènere.

Donar veu als fills i filles que han patit amb les seues mares, xiquets i xiquetes que havien estat a la presó és un acte de dignitat humana. Testimonis colpidors que han donat veu a aquestes criatures en les presons del franquisme i mai havien contat.

Amb aquestes activitats, Xàtiva Unida persevera en la seua tasca cultural que, anteriorment, s’ha concretat en recitals poètics, exposicions, visites guiades tematitzades, conferències, presentacions de llibres… Com s’afirma des del col·lectiu “cal treballar per la cultura no sols perquè ens facilita oci, sinó perquè és indispensable per a transformar la realitat, per avançar cap a una altra societat”.

Tots els actes són d’entrada lliure.

Xàtiva UNIDA

Related Articles

Back to top button