La demanda d’ajudes a memòria històrica duplica les previsions de la Diputació de València

  • L’equip tècnic de la Corporació provincial estudia les 16 sol·licituds de municipis com Paterna, Tavernes de la Valldigna, Benetússer i Casas Altas
  • Rosa Pérez: “Des que vam posar en marxa les subvencions en matèria de memòria, l’allau de sol·licituds ha demostrat el reclam de la ciutadania per a obtenir veritat, justícia i reparació de les víctimes del franquisme”

Les subvencions a projectes de recuperació de la memòria històrica, el termini de les quals va finalitzar el passat 20 de novembre, han duplicat les previsions en la segona convocatòria de 2017. En total, l’àrea de Memòria Històrica de la Diputació de València ha rebut 16 peticions que superen de llarg el pressupost de 300.000 euros aprovat per la corporació.

“Des que vam posar en marxa les subvencions en matèria de memòria democràtica, l’allau de sol·licituds ha demostrat el reclam de la ciutadania per a obtenir veritat, justícia i reparació a les víctimes del franquisme”, ha explicat la diputada Rosa Pérez Garijo.

La quantitat global de les ajudes augmenta quasi un 30 per cent respecte a l’anterior, fins als 300.000 euros, dels quals 150.000 seran destinats als Ajuntaments i 150.000 als familiars i entitats sense ànim de lucre. No obstant això, la quantitat d’ajudes presentades ascendeix a 698.512 euros, a falta de pressupostar dos projectes presentats per l’Ajuntament de Paterna.

El gruix de la càrrega econòmica correspondria a les excavacions de fosses comunes en el cementeri de la localitat de l’Horta Nord, demandes realitzades per associacions de familiars i els Ajuntaments de Xera i Tavernes de la Valldigna.

Pérez Garijo ha mostrat la seua satisfacció per aquest fet, ja que “d’aquesta manera donem compliment a la prioritat establerta per la Delegació, com és l’exhumació de fosses comunes, en consonància amb les crítiques exposades en l’Informe del relator especial del Consell de Drets Humans de l’ONU”.

D’altra banda, la majoria dels ajuntaments han enviat sol·licituds destinades a la retirada de vestigis franquistes i la instal·lació d’elements testimonials de la memòria històrica, així com la rehabilitació d’un antic refugi de la guerra civil en el municipi de Casas Altas, situat a la comarca del Rincón de Ademuz.

Tres línies d’ajuda

Davant la gran demanda de projectes, la Corporació provincial va resoldre convocar el passat mes d’octubre aquesta segona partida, que suma un total de 533.000 euros en els pressupostos d’aquest any. Així mateix, la delegació de Memòria Històrica manté les tres línies d’ajuda aprovades el passat any, per la qual cosa se subvencionaran les activitats d’indagació, localització, exhumació, identificació i trasllat, si escau, de les restes de les persones desaparegudes violentament durant la guerra civil i la repressió posterior; la instal·lació d’elements testimonials en reconeixement d’edificis, llocs i espais geogràfics vinculats a la memòria històrica; així com la retirada de símbols i vestigis franquistes. Des de la seua entrada en 2016, les inversions de la Corporació provincial en matèria de Memòria Històrica, inexistent en governs anteriors, ascendeixen a 936.000 euros.

“En cementeris com el de Paterna hem aconseguit exhumar els cossos de més de 50 represaliats i donar-los una sepultura digna, a més d’aconseguir el descans dels seus familiars, que portaven anys patint el silenci de les administracions públiques”, s’ha lamentat Pérez Garijo. Les associacions de familiars de Paterna són alguns dels sol·licitants d’ajudes –en aquest cas per a l’exhumació de les fosses 94 i 128–, a més Ajuntaments d’altres municipis de la província com Tavernes de la Valldigna, Benetússer o Casas Altas.

Show More

Related Articles

Back to top button