La Diputació i la Universitat organitzen un congrés internacional sobre la guerra civil

  • La Diputada delegada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, el director de la càtedra interuniversitària de Memòria Democràtica, Javier Navarro, i la directora del Congrés, Marta García, han presentat aquest matí el Congrés Internacional ‘Des de la capital de la República’, en el qual acadèmics analitzaran diversos casos de nacions en conflicte i l’impacte internacional de la guerra civil espanyola

 

València va ser capital de la República de novembre de 1936 a octubre de 1937. El 80 aniversari, abans de traslladar els òrgans de govern a Barcelona, coincideix amb el congrés internacional ‘Des de la capital de la República. Noves perspectives i estudis sobre la Guerra Civil espanyola’, presentat aquest matí i que tindrà lloc en la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València (UV) del 25 al 27 d’octubre.

“Aquest esdeveniment, a més de reunir a acadèmics reconeguts d’arreu del món, commemora el moment en què València va ser capital de la República”, ha iniciat la seua intervenció la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, durant la presentació en el Palau de la Batlia de la Diputació de València. “Des del nou govern de la Corporació provincial, estem compromesos amb el nostre passat i recuperar la dignitat d’aquells que van patir la repressió”, ha afegit. Al costat de la diputada, el director de la càtedra interuniversitària de Memòria Democràtica del País Valencià, Javier Navarro, i la directora del congrés, Marta García Carrión, han detallat la programació.

“Al novembre de 1936, el govern republicà democràtic i legítim va passar a València perquè Madrid estava assetjada per les tropes franquistes. I en aquest moment va començar un episodi fonamental en la història de la ciutat”, ha recordat Navarro. Per la seua banda, l’acadèmic ha incidit en “l’abast internacional” i la necessitat de lligar aquest succés amb els principals temes de l’avantguarda historiogràfica i científica. “Agraïm enormement que hi haja un interès institucional per aquestes iniciatives”, ha afegit.

Organitzat per la Corporació provincial i la Universitat de València, el congrés comptarà amb la implicació d’acadèmics i personal docent universitari vingut de punts tan diversos com Cantàbria, Belfast, Carolina del Nord i París, entre altres. Els objectius principals seran analitzar diversos casos de nacions en conflicte i l’impacte internacional de la guerra civil espanyola, avaluar les mobilitzacions socials durant la contesa i narrar l’educació, cultura i oci d’aquella època; en definitiva, la vida quotidiana en temps de guerra.

Aquest esdeveniment es planteja com al colofó d’un any d’activitats conmemoratives, destinat a un públic ampli i amb la voluntat de tindre un abast internacional. A més, “s’ha complit l’objectiu que siga una trobada on l’intercanvi d’idees i perspectives del que va ser la Guerra Civil espanyola, amb temàtiques diverses perquè siga molt profitós”, ha destacat la directora del congrés, qui ha afegit que “el Congrés està obert al públic i és gratuït”.

Pot consultar-se la programació en la pàgina web:

http://gehtid.blogs.uv.es/2017/01/27/congres-internacional-des-de-la-capital-de-la-republica-noves-perspectives-i-estudis-sobre-la-guerra-civil-espanyola/

Show More

Related Articles

Back to top button