Albiol impulsa junt a altres eurodiputats un debat sobre Catalunya a l’Eurocambra després de la detenció dels ‘Jordis’

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, sol·licitarà hui dimecres que s’incloga al Ple de l’Eurocambra de la setmana propera un debat sobre la possible vulneració de drets fonamentals a Catalunya arran de la detenció de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, presidents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana: “El seu ingrés en presó preventiva canvia el moment polític i creiem que la UE ha de reaccionar aplicant el que diuen els tractats quan es violen drets fonamentals”, assenyala Albiol.

La portaveu d’EU a Brussel·les, a més, espera que el PSOE “estiga a l’alçada de les circumstàncies”, i demana al grup dels socialdemòcrates europeus que recolzen la proposta que presentarà hui el grup parlamentari de l’Esquerra Unitària Europea / Esquerra Verda Nòrdica (GUE/NGL). La detenció de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, segons Albiol, “ens col·loca en un moment polític nou”, tot lamentant que “malgrat que durant setmanes hem reclamat a la Unió Europea que forçara un diàleg” entre el govern central de Mariano Rajoy i el de Carles Puigdemont, les institucions “s’hagen situat del costat del PP” i “seguisquen dient que és un assumpte intern de l’Estat espanyol”.

No obstant, “quan s’empresona a dues persones per convocar manifestacions pacífiques, aleshores la UE ha d’intervindre aplicant allò que diuen els tractats”, perquè “ja no estem parlant de que la repressió i la violència contra les persones que volien votar siga una cosa concentrada l’1 d’octubre, sinó que l’Estat espanyol, amb les detencions de Sánchez i Cuixart, comença a donar mostres de que la vulneració de drets fonamentals segueix un patró”.

El mecanisme, segons l’eurodiputada, “no ha de ser diferent al que ha passat amb Hongria, República Txeca i Polònia recentment. S’han d’imposar sancions polítiques de la UE davant unes decisions polítiques que no estan respectant els tractats, així de simple”, afegeix.

Per a que el debat, sota el títol de ‘Violació dels drets polítics i de les llibertats civils a l’Estat espanyol’ puga produir-se, cal el recolzament del grup socialdemòcrata. Albiol ha apel·lat al sentit comú del PSOE per què pressione al seu grup i recolze la proposta de l’esquerra europea: “Com des que va començar la legislatura, el PSOE torna a trobar-se amb la decisió de situar-se del costat de l’esquerra o de la dreta. Veurem quin PSOE es presenta hui, si ofereix el seu recolzament incondicional al govern de Rajoy a l’Estat, s’enroca al règim del 78 i ha comprat el discurs nacionalista espanyol, o bé aquell que creu que encara hi ha vies per solucionar la situació i es posa del costat dels drets fonamentals”, sentencia Marina Albiol.

Related Articles

Back to top button