Toca a l’esquerra i també als valencians i valencianes presentar alternatives a la crisi d’estat

Ivan Martinez

Ivan Martinez

Falten pocs dies per commemorar el 9 d’octubre, Dia Nacional del País Valencià, i també de fer valdre les reivindicacions de les valencianes i valencians. Enguany, a més a més, des d’EU pensem que cal mostrar tota la solidaritat amb les mobilitzacions populars del nostre poble germà de Catalunya.

Les valencianes i valencians en aquestos moments continuem patint un estat d’emergència social i de manca de recursos pel territori, a causa d’un finançament injust que ens castiga com a poble. Moltes són les necessitats i reivindicacions com a societat, i l’Estat espanyol hui per hui es veu incapaç de donar-los resposta, pel seu immobilisme i el marc cada volta més restrictiu que se li està donant a la Constitució del 1978, plegada a polítiques cada volta més injustes socialment. La societat catalana també pateix d’aquestos problemes. I el que hem vist en els últims dies a Catalunya, amb una política repressora per part dels cossos de seguretat i els tribunals, en res ajuda a donar solucions a problemes col·lectius.

Per tot això, des d’EUPV hem defensat des de sempre un model federal: demanem un reconeixement del caràcter plurinacional i cultural de l’Estat espanyol; i defensem el dret d’autodeterminació, també per a federar-se lliurement amb l’Estat, de tots els pobles que el conformen. L’Estat ha de permetre i garantir que la ciutadania puga expressar-se i votar el seu model institucional de convivència.

Aprofitant aquest 9 d’octubre, des d’EUPV exigim un reconeixement de la cooficialitat de totes les llengües espanyoles: que els drets lingüístics estiguen entre els Drets Fonamentals i el dret de la ciutadania a conèixer-les i utilitzar-les en qualsevol lloc en les seues relacions amb les administracions. I al mateix temps, reivindiquem el reconeixement dels drets de les minories culturals, tant d’ètnia gitana com migrants, a la seua integració social i al manteniment de la seua identitat cultural.

Des d’EUPV i IU, en el marc d’aquesta crisi social i institucional que dura anys, volem reivindicar un model d’Estat federal que puga donar resposta a la fractura provocada per l’enorme desigualtat econòmica i social que patim. En l’actual règim constitucional tampoc hi ha un repartiment equitatiu entre les distintes administracions de l’Estat. Demanem un model de finançament i una política fiscal que supose un finançament sostenible tant per a l’Estat federal com per a totes les seues parts. I tot això per a què l’estat social tinga suficients recursos i servisca per a donar una eixida digna a la situació d’empobriment que estem patint ja fa camí d’una dècada.

Cal de forma inqüestionable un finançament just que ens permeta cobrir les necessitats del País Valencià i de les persones que hi vivim ací. L’Estat de les autonomies s’ha de transformar en un model de federalisme fiscal, que tinga una capacitat real d’establir i recaptar impostos cada subjecte autònom. Igualment, la cambra alta, el Senat, hauria de ser considerada una cambra de representació territorial per a què juguen les Comunitats Autònomes un paper legislatiu de l’Estat i de reforma constitucional, que hui no tenen. De la mateixa manera, volem que les Comunitats Autònomes siguen considerades com actors polítics en relació amb la UE, com passa amb altres estats europeus.

Aquesta és la nostra proposta d’estat federal en què podem cabre la pluralitat política de la nostra societat. I els ajuntaments haurien de tindre, com a òrgan primer de la voluntat popular, un major pes en tota aquesta presa de decisions.

Com diu la sentència del tribunal internacional de la Haia (22 de juliol del 2010): “quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un Estat i la voluntat democràtica, preval aquesta segona (…). No és la llei la que determina la voluntat dels ciutadans, sinó que és aquesta la que crea i modifica la legalitat vigent”. És hora d’emprendre una transformació de l’actual estat, que ja ha estat desbordat per la realitat: de debatre i parlar de política.

Ivan Martínez Araque

Portaveu del grup municipal d’EU en l’Ajuntament d’Alzira

Show More

Related Articles

Back to top button