Sixto presenta una PNL en el Congrés per a que es revisen els índexs de l’IRPF del raïm de taula del Mitjà Vinalopó per a “ajustar-los a la realitat”

El diputat d’EUPV en el Congrés dels Diputats, Ricardo Sixto, ha presentat una Proposició no de Llei (PNL) en la Cambra Baixa en la qual sol·licita que es rebaixe fins al 0,16 l’índex de rendiment net de l’activitat agrícola de raïm de taula en tots els termes municipals de la comarca del Mitjà Vinalopó (Alacant), per a compensar les pèrdues causades en el sector pels efectes de la sequera, així com que es revisen i s’actualitzen amb caràcter estructural els índexs de rendiment net aplicables en el mètode d’estimació objectiva de l’IRPF per a les activitats agrícoles de raïm de taula per a adequar-los a la realitat del sector.

L’agricultura en la província d’Alacant és un dels sectors productius més importants del País Valencià tant pel volum d’ocupació que ocupa com per la seua capacitat exportadora. No obstant açò, des de fa dues dècades la rendibilitat de les explotacions es ve reduint per diverses circumstàncies. “Es tracta d’una situació que pateix de manera particular, campanya després de campanya, el cultiu de raïm de taula, que requereix un elevat grau de mà d’obra intensiva i molt especialitzada que repercuteix amb certa intensitat en els costos de producció”, ha explicat Sixto.

A més, -ha continuat el dirigent de la formació d’esquerres- “la sequera i el consegüent augment del preu de l’aigua, el cost de l’energia, certes traves burocràtiques, la pròpia competència intra i extracomunitària, així com les reiterades inclemències meteorològiques, suposen dificultats afegides al sector”.

Els agricultors estan subjectes al sistema d’estimació objectiva en matèria tributària, sistema que estableix mòduls generals per a cada tipus de producció i que és revisable de manera circumstancial per causes sobrevingudes, tals com a inclemències meteorològiques que afecten a la producció i a la seua qualitat i comercialització.

L’Ordre HFP/377/2017, de 28 d’abril, redueix per a 2016 els índexs de rendiment net aplicable en el mètode d’estimació objectiva de l’IRPF per a les activitats agrícoles i ramaderes afectades per incendis, inundacions o altres circumstàncies excepcionals que afecten a un sector o zona determinada. Així, l’índex de rendiment net de l’activitat agrícola de raïm de taula en els termes municipals d’Agost, Asp, Elda, Fondó de les Neus, el Fondó dels Frares, Montfort i Monóvar es rebaixa al 0,22, mentre que en els termes municipals de Novelda, Petrer i la Romana es rebaixa al 0,16. Es tracta, en tots els casos, de termes municipals situats en la comarca del Mitjà Vinalopó en la província d’Alacant.

“No té molt sentit que en la comarca del Mitjà Vinalopó existisquen diferències a l’hora de reduir el mòdul del tribut de l’activitat de raïm de taula, perquè tots els municipis productors s’han vist afectats per la sequera i els colps de sol”, ha defensat Ricardo Sixto, qui ha insistit en la necessitat d’actualitzar els índexs generals dels mòduls en l’IRPF de les produccions de raïm de taula per a ajustar-los a la realitat d’un sector “que requereix per a la producció un elevat nombre d’hores de treball, molta especialització en les tasques agrícoles i que és molt vulnerable a les circumstàncies meteorològiques”.

Show More

Related Articles

Back to top button