Albiol reclama un nou model de Política Agrària Comuna front al fracàs de l’actual

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol ha reclamat a la Comissió Europea un nou model de Política Agrària Comuna (PAC), “davant del fracàs de l’actual model”. Albiol ha traslladat a la CE dades sobre la sèrie històrica d’ocupació al sector durant els últims deu anys, que evidencia la progressiva pèrdua de treballadores i treballadors: dels més de 90.000 que hi havia donats d’alta l’any 2008 fins els 58.000 d’aquest 2017.

Albiol remarca que el sector agrari pateix una greu crisi, “que bàsicament es deu al model de producció que imposa Europa. No només mitjançant la Política Agrària Comuna, que com tothom sap beneficia els grans propietaris i perjudica els xicotets productors, sinó per la política de tractats internacionals que fomenten la importació i l’agroindústria, i pel poder que han anat adquirint les grans cadenes de distribució, que marquen els preus i arruïnen els productors”. Albiol, a més, assenyala que les polítiques del govern valencià durant les darreres dècades també han afavorit l’abandonament del camp: “La substitució d’horta i conreus per terreny urbanitzat, la falta de cohesió territorial, l’abandonament absolut de les comarques de l’interior i l’impuls a sectors especulatius han anat empobrint, arraconant i arruïnant el camp”.

Davant això, Albiol reclama la revisió de l’actual model de Política Agrària Comuna, una negociació que està en marxa i que “ha de centrar-se en la defensa del sector, especialment dels segments més desafavorits. El que no pot ser és que els petits agricultors ho tinguen tot en contra, i també les polítiques públiques europees; les autoritats comunitàries han d’adonar-se del fracàs de l’actual PAC, de la catàstrofe que suposa per al territori, la biodiversitat, la sostenibilitat i el canvi climàtic la promoció de l’agroindústria de les grans corporacions, i començar a actuar per reequilibrar l’agricultura i promoure el model tradicional”.

Nota: adjuntem la pregunta formulada a la Comissió Europea.

Show More

Related Articles

Back to top button