La Comissió Europea recorda a les autoritats espanyoles que l’apologia del franquisme és delicte

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol va traslladar a la Comissió Europea la presència de fins a 58 símbols franquistes encara existents a la província de Castelló, la qual cosa contravé la Llei de Memòria Històrica i la pròpia Decisió Marc europea 2008/913/JAI. Davant aqueta denúncia, la Comissió Europea recorda que l’Estat espanyol que ha de tipificar-se com a delicte, entre altres coses, la trivialització dels crims de guerra, el genocidi i els crims contra la humanitat. Per a Albiol, “la Comissió Europea llança un missatge clar contra la presència d’aquests vestigis, entre els quals destaca la creu del Parc de Ribalta. Fa anys que exigim l’acompliment de la llei i la retirada de tots aquests símbols, i les pròpies autoritats europees ens donen la raó recordant que permetent la seua presència el govern espanyol fa una apologia dels crims del franquisme”.

La Comissió Europea recorda en la seua resposta que el 2016 va posar en marxa el Grup d’Alt Nivell sobre la lluita contra el racisme, la xenofòbia i altres formes d’intolerància, que té entre altres objectius “establir polítiques eficaces per previndre i combatre la incitació a l’odi”. Per això, Albiol una vegada més reclama a les autoritats europees “que supervisen el compliment de la legalitat per part del Govern espanyol i actuen per assegurar-se que no es viole la memòria democràtica. És important que la Comissió Europea ens done la raó en quant a l’incompliment de les autoritats espanyoles de les normatives europees per la convivència i contra l’odi. Però és necessari que Europa adopte mesures per garantir que es complisquen. Un país que encara té milers de víctimes soterrades a cunetes i fosses comunes, i que encara té pendent una reparació cap a les víctimes del feixisme no es pot permetre seguir enaltint la memòria dels genocides des de places, carrers i esglésies”.

 

NOTA: teniu a la vostra disposició un arxiu d’àudio amb declaracions de Marina Albiol. El podeu descarregar al següent enllaç:

 

Related Articles

Back to top button