Rodríguez: “El II Congrés d’Intel·lectuals que es va celebrar a València va suposar un punt d’inflexió en la nostra història”

El coordinador d’EUPV, David Rodríguez, acompanyat de càrrecs públics i dirigents de la formació d’esquerres, així com de la cònsol de Cuba a Barcelona, Mabel Arteaga i del nét del poeta cubà Nicolás Guillén que aquests dies visiten la nostra ciutat, han assistit hui a l’acte celebrat en l’Hemicicle de l’Ajuntament de València amb motiu de la commemoració del 80 aniversari de l’II Congrés d’Intel·lectuals en Defensa de la Cultura. Segons Rodríguez, “ha sigut tot un honor estar presents en el mateix lloc que en 1937 va reunir potser de la cultura del moment, compromesa amb eliminar el feixisme, en un intent de salvar a la Humanitat, preludi del que va venir després”.

Així mateix, el màxim dirigent d’EUPV ha mostrat la seua satisfacció per aquest “cicle de recuperació de la nostra memòria democràtica per part d’institucions públiques governades per forces progressistes o d’esquerres, a les quals cal sumar les organitzacions polítiques i socials que, històricament, han lluitat per la veritat, la justícia i la reparació de les víctimes de la dictadura franquista”. Rodríguez ha recordat que al juliol de 1937 es va celebrar aquest Congrés a València, Madrid, Barcelona i París convocat per l’Associació Internacional d’Escriptors en Defensa de la Cultura, urgits per la guerra que va desencadenar a Espanya la revolta militar recolzada pels governs feixistes d’Alemanya i Itàlia.

Després de l’acte, els representants de la formació d’esquerres han visitat, convidats per la pròpia regidora de Cultura, Glòria Tello, el refugi antiaeri situat en els baixos de l’edifici municipal, construït en 1938 per l’arquitecte José Luis Testor, i que va albergar a 700 xiquets del centre escolar que ocupava llavors el propi Ajuntament.

Precisament, en homenatge al 80 aniversari del II Congrés Internacional d’Escriptors en Defensa de la Cultura i al 115 del naixement de Nicolás Guillén, la Fundació ‘Nicolás Guillén’ i l’Associació Valenciana d’Amistat amb Cuba ‘José Martí’, han organitzat diferents actes entre els quals destaca el que se celebrarà demà a les 19:30 hores en el Centre Cultural Octubre de presentació del llibre “Espanya. Poemes i cròniques sobre una guerra antifeixista”, de Nicolás Hernández Guillén, nét del poeta cubà, editat per Sensemayá en col·laboració amb l’Associació Valenciana d’Amistat amb Cuba ‘José Martí’, i finançant per l’ajuntament de Bunyol.

Així mateix, la continuació d’aquest col·loqui tindrà lloc els dies del 10 i 11 de juliol a l’Havana, al que assistirà David Rodríguez en representació d’EUPV. Destacar també altres activitats culturals que complementaran aquest col·loqui a Cuba que analitzarà la significació d’aquell II Congrés, el paper dels intel·lectuals espanyols i cubans en el mateix i en defensa de la República, l’impacte de la guerra en la infància i en la dona, els reptes actuals de la cultura enfront dels desafiaments del segle XXI, com les guerres, el paper dels intel·lectuals i el compromís amb la veritat i la transformació social, la lluita enfront dels valors hegemònics del capitalisme, entre uns altres.

“La Guerra Civil Espanyola va marcar una fita en l’amistat i la solidaritat dels pobles de Cuba i Espanya i especialment entre els intel·lectuals i artistes d’ambdues nacions. Conclosa la guerra un bon nombre dels excombatents i simpatitzants del bàndol republicà van trobar refugi definitiu o provisional a Cuba a l’empara de l’amistat i la solidaritat que s’havien forjat”, ha apuntat el coordinador d’EUPV.

Related Articles

Back to top button